Left Right
scrollTop top

Studie bewijst: “Boomers zijn narcistischer dan millennials”


Millenial boomer
© Photo by Min An from Pexels

Nee, millennials zijn niet de “meest egoïstische generatie ooit”. Dat blijkt uit een studie. Boomers (ofwel babyboomers) zeggen nochtans graag dat millennials egoïstisch zijn en alles “kapotmaken”. Maar eigenlijk zouden zij dus de ergere generatie zijn.

Ok boomer“, je hebt die uitspraak de laatste tijd ongetwijfeld wel zien passeren. Het is de manier van millenials om te reageren op de verwijten van de zogenaamde boomers. De kloof tussen de twee generaties is al jaren enorm, maar kwam door de term “ok boomer” pijnlijk aan de oppervlakte.

Boomers zijn narcistischer

Professor William Chopik deed aan de Michigan State University een onderzoek rond narcisme. Voor dat onderzoek werden 750 mensen tussen de 13 en 70 jaar oud ondervraagd. Op basis van een vragenlijst over hun werk, persoonlijkheid en sociale relaties, werd nagegaan hoe narcistisch ze waren. Uit die resultaten werd dan berekend of er verschillen waren tussen de verschillende generaties.

En inderdaad, er was een generatieverschil te bemerken. Hoewel ze het niet graag zullen toegeven, blijkt uit de studie dat babyboomers (de generatie van de huidige 55- tot 73-jarigen) “narcistischer” zijn dan millennials (23 tot 38 jaar). “In tegenstelling tot wat velen denken, hebben mensen die vroeger in het decennium geboren zijn hogere levels van hypergevoeligheid, of het type van narcisme waarbij mensen vol zijn van zichzelf en eigenzinniger. Daardoor zijn ze ook meer geneigd om hun mening op te dringen bij anderen.”

Narcisten

Ja, ironisch genoeg zijn het de boomers die narcistischer zijn. Dezelfde boomers dus die de millennials er graag op wijzen dat ze egocentrisch en privileged zijn. De kenmerken van narcisme worden in het onderzoek omschreven als “vol zijn van jezelf”, “gevoelig zijn voor kritiek” en “je opinie opdringen op anderen”.

Millennial
Pexels

Uit het onderzoek bleek zo dat bij iedereen (dus zowel bij boomers als bij millennials) narcistische neigingen afnemen naarmate je ouder wordt. “Wanneer je ouder wordt, vorm je nieuwe relaties, maak je nieuwe ervaringen mee, start je een gezin, enzovoort. En hoe ouder je wordt, hoe meer je nadenkt over de wereld die je achterlaat”. Die daling wordt ingezet vanop je veertigste, dus bij de boomers is dit proces al aan de gang. Maar zij hebben wel een hogere neiging om narcistisch te zijn, omdat ze in hun jeugd meer voordelen hadden. Hierbij is het belangrijk om te vermelden dat het onderzoek werd uitgevoerd in de Verenigde Staten, waar de boomers dus wel nog konden genieten van sociale zekerheid, terwijl de millenials dat niet kunnen.

Chopik concludeert zijn onderzoek met deze belangrijke woorden: “Er is bijna geen bewijs dat de jongere generatie de slechtste generatie ooit is”. En laat dat nu net zijn wat de boomers wel zeggen. Dus allemaal in koor: “Ok boomer“.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  43.477.005
 • Aantal
  doden
  1.159.319
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  321.031
 • Aantal
  doden
  10.810