Na het succes van ‘Tiger King’: dit zijn 15 andere goeie true crime series op Netflix

True crime series zijn voor velen een guilty pleasure. Of het nu true crime series, films of documentaires zijn, we zijn er allemaal door geïntrigeerd. Iets in deze echt gebeurde misdaden spreekt ons aan. Als je naar waargebeurde misdaadprogramma’s kijkt, zal je snel merken dat deze bijna altijd over eenzelfde misdaad gaan: moord. Maar ook overvallen, ontvoeringen of mishandeling zijn veelvoorkomende thema’s. Wij zochten de spannendste en aangrijpendste true crime series, films en docu’s voor je uit.

Heb je de nieuwste Netflix-sensatie Tiger King in één ruk uitgekeken? Verstaanbaar. Choquerend, fascinerend, spannend en met een hoog dramagehalte, is de perfecte omschrijving van deze true crime docuserie. Maar natuurlijk is dat niet de enige true crime serie op Netflix. De streamingdienst biedt een hele hoop waargebeurde misdaadverhalen aan. Bingewatchen maar!

1. Don’t F**k With Cats: Hunting an Internet Killer

Als de dierenuitbuiting in Tiger King je soms wat te veel werd, dan is Don’t F**k With Cats: Hunting an Internet Killer misschien toch niks voor je. In deze serie ontploft het internet nadat er een video online wordt geplaatst van een mysterieuze figuur in een donkergroene hoodie die twee kittens doodt. Een groep online amateur-speurneuzen organiseert al snel een klopjacht om deze gek op te sporen. Elke klik moedigt de zieke dader aan om nog meer verontrustende video’s te plaatsen. Totdat er een laatste video wordt geüpload en deze keer is het slachtoffer menselijk …

2. Killer Inside: The Mind of Aaron Hernandez

Alles verliep op rolletjes voor de footballspeler Aaron Hernandez. In augustus 2012 tekende hij een 40 miljoen dollar (ongeveer 36 miljoen euro) contract voor vijf jaar bij de New England Patriots. Maar alles veranderde voor de speler toen hij werd gearresteerd en aangeklaagd voor moord. Killer Inside: The Mind of Aaron Hernandez is een driedelige documentaire die zijn veroordeling voor de moord op de semi-professionele footballspeler Odin Lloyd en andere moordzaken waarin hij een verdachte was, onderzoekt. We zien hoe Aaron Hernandez veranderde van een veelbelovende steratleet naar een veroordeelde moordenaar.

3. The Trials of Gabriel Fernandez

Eentje die je waarschijnlijk kippenvel gaat bezorgen, is The Trials of Gabriel Fernandez. In 2013 stierf de 8-jarige Gabriel Fernandez als gevolg van gruwelijke en langdurige mishandeling door zijn moeder en haar vriend. Al snel zorgde deze tragedie voor een enorme vraag naar gerechtigheid en verantwoording in Los Angeles County. Deze docuserie biedt je een kijkje in het proces en het onderzoek naar de overheidssystemen die er niet in slaagden om Gabriel te beschermen, ondanks meerdere meldingen en waarschuwingssignalen. The Trials of Gabriel Fernandez is een echte wake-upcall.

4. I Am a Killer

I Am a Killer zegt eigenlijk al genoeg. Deze serie toont interviews met ter dood veroordeelde gevangenen. En één ding hebben ze gemeen: ze zijn allemaal schuldig aan capital murder. Dat wil zeggen dat de gevangenen een moord met voorbedachte rade hebben gepleegd. In I Am a Killer vertellen de criminelen wat meer over de moorden die ze pleegden waardoor ze in de death row zijn beland. Ondertussen telt de documentaireserie al twee seizoenen vol gestoorde en gruwelijke verhalen.

5. The Innocence Files

Het complete tegenovergestelde van I Am a Killer, is The Innocence Files. Daarin strijdt het Innocence Project om onterecht veroordeelden vrij te krijgen. The Innocence Files toont de onvertelde persoonlijke verhalen van acht mensen die onschuldig in de cel zaten en waarbij het Innocence Project er alles aan deed om hen vrij te krijgen. De miniserie is opgesplitst in drie belangrijke delen: het bewijs, de getuige en de eiser. Deze verhalen geven een duidelijk beeld over het gebrekkige strafrechtsysteem en tonen hoe verschillende levens onterecht werden verwoest.

6. When They See Us

https://www.youtube.com/watch?v=53PJVYY0_c0

Je hebt ongetwijfeld al eens van de dramaserie When They See Us gehoord. Toen die uitkwam, ontplofte de hele wereld. Het verhaal raakte iedereen. Deze serie vertelt het waargebeurde verhaal van vijf tieners uit Harlem met een andere huidskleur die vals worden beschuldigd van een bruut misdrijf. De groep wordt zelfs gelabeld als de “Central Park Five” nadat ze veroordeeld worden voor het verkrachten van een blanke vrouw in Central Park in New York. Vanaf dan wordt hun leven een ware nachtmerrie en doen ze er alles aan om hun onschuld aan te vechten.

7. Making A Murderer

Deze reality-thriller Making a Murderer is gefilmd over een periode van meer dan tien jaar. Maar dat is niet het enige opmerkelijke aan de serie. De reeks vertelt het verhaal van Steven Avery, een man uit Wisconsin, die na 18 jaar in de gevangenis eindelijk wordt vrijgepleit door DNA-bewijs. Alleen wordt hij slechts twee jaar na z’n vrijspraak opnieuw aangeklaagd voor de moord op een andere vrouw. Dus hoe zit het nu met zijn onschuld?

8. Mindhunter

Mindhunter is geïnspireerd door ware gebeurtenissen en is gebaseerd op het waargebeurde misdaadboek Mindhunter: Inside the FBI’s Elite Serial Crime Unit van John E. Douglas and Mark Olshaker. Mindhunter draait om FBI-agenten Holden Ford en Bill Tench en psycholoog Wendy Carr die de Behavioral Science Unit van de FBI leiden. Ze interviewen seriemoordenaars om te begrijpen hoe ze denken, in de hoop deze kennis toe te passen om lopende zaken op te lossen. En dat doen ze, want al snel passen ze hun baanbrekende gedragsanalyse toe op de jacht naar andere beruchte seriemoordenaars.

9. Abducted in Plain Sight

Een ongelooflijk schokkende documentaire is dat van Abducted in Plain Sight. De film vertelt het verhaal van een tienermeisje dat niet één, maar twee keer wordt ontvoerd. En dat zelfs door dezelfde man. We komen meer te weten over de eigenaardige ontvoering van Jan Broberg, een tiener uit Idaho die in de jaren zeventig werd ontvoerd door haar vertrouwde buurman Robert Berchtold. Ook manipuleerde hij de godsdienstige ouders van Jan zodanig dat hij erin slaagde om de ernstigste ontvoeringslasten tegen hem te laten vallen. Hierdoor kon Berchtold ongestoord tijd met hun dochter doorbrengen om haar uiteindelijk nog eens te ontvoeren …

10. Conversations with a Killer: The Ted Bundy Tapes

Conversations with a Killer: The Ted Bundy Tapes brengt de beroemde gestoorde geest van seriemoordenaar Ted Bundy voor het eerst in beeld. De docuserie is zeker en vast de moeite om exclusieve, nooit eerder gehoorde interviews van Bundy zelf te zien. Deze unieke serie richt zich op een man wiens persoonlijkheid, goede looks en sociale verdiensten het stereotype van een seriemoordenaar hebben ontkracht. Hierdoor kon hij ongestoord op meer dan 30 vrouwen brute seksmisdaden plegen, totdat hij eindelijk in 1978 werd opgepakt. Ook al kwam z’n gruwelijke ware aard boven, toch kreeg Bundy tijdens zijn proces buitengewone bewondering van heel wat Amerikaanse vrouwen. Deze true crime serie schetst een onthutsend beeld van één van de bekendste seriemoordenaars.

Voor wie niet genoeg krijgt van de verhalen over Ted Bundy, kan ook de biografische misdaadfilm Extremely Wicked, Shockingly Evil and Vile bekijken!

11. The Disappearance of Madeleine McCann

Een verhaal dat heel de wereld in zijn greep had, was de verdwijning van Madeleine McCann. En ongetwijfeld ken je het ook. Daarom maakte Netflix er een documentaire van. The Disappearance of Madeleine McCann geeft een gedetailleerde kijk op de verdwijning van de drie jaar oude Madeleine McCann. Madeleine verdween uit de badplaats Praia de Luz in Portugal, terwijl ze op vakantie was met haar familie. Haar verdwijning ging heel de wereld rond. De Portugese politie startte samen met Scotland Yard een grootschalig onderzoek op dat al snel uitgroeide tot de meest spraakmakende missing child-zaak in de Britse geschiedenis.

12. The Pharmacist

The Pharmacist is een recente true crime serie op Netflix. De miniserie gaat over een kleine stadsapotheker, Dan Schneider. In 1999 verloor hij zijn verslaafde zoon in een drugsgerelateerde schietpartij in New Orleans. Omdat de nodige antwoorden van de politie uitblijven, wil de apotheker koste wat het kost de moordenaar van zijn zoon voor het gerecht brengen. Maanden na de tragische dood van zijn zoon bezoeken heel wat jonge, schijnbaar gezonde mensen de apotheek met hoge dosisvoorschriften voor Oxycodon. Vanaf dan heeft Dan nog maar één missie: het leven van andere zonen en dochters binnen zijn gemeenschap redden en de corruptie achter de opiatencrisis blootleggen.

13. Who Killed Little Gregory?

Als je zin hebt in een aangrijpende serie die je naar de keel grijpt, dan is Who Killed Little Gregory? zeker iets voor jou. Op 16 oktober 1984 wordt de vierjarige Grégory Villemin dood aangetroffen in de regio Vologne in het oosten van Frankrijk. Het verhaal ging als een schokgolf door Frankrijk. Zijn moeder Christine Villemin meldde Grégory bij de politie als vermist, nadat ze had gemerkt dat hij niet meer in de voortuin speelde. Diezelfde avond wordt zijn lichaam uit de rivier gevist … Meer dan 35 jaar later is de moordenaar nog altijd niet gevat.

14. Wormwood

In Wormwood onderzoekt bekroonde regisseur Errol Morris de mysterieuze dood van wetenschapper Frank Olson. Die werkte voor een geheim overheidsprogramma rond biologische oorlogswapens. De serie richt zich op de gebeurtenissen in de aanloop naar en na zijn dood, waarvan de Amerikaanse regering aanvankelijk beweerde dat het een tragisch ongeluk was. Later gaven ze toe dat het waarschijnlijk een zelfmoord was. In de docuserie speelt de zoon van Olson een belangrijke rol. Hij heeft het grootste deel van zijn leven geprobeerd om de dood van zijn vader te begrijpen. Wormwood brengt de donkerste geheimen van de Verenigde Staten naar buiten.

15. Tell Me Who I Am

Tell Me Who I Am lijkt een scenario voor een typische dramafilm, maar toch is het echt gebeurd. Toen Alex Lewis 18 jaar oud was, ontwaakte hij uit een coma zonder enige herinnering. Hij is alles vergeten. Zijn huis. Zijn ouders. Hij kan zich zelfs zijn eigen naam niet meer herinneren. Het enige wat hij zich wel nog herinnert, is zijn tweelingbroer Marcus. En daarom vertrouwt Alex z’n broer om al zijn zwarte gaten op te vullen. Maar de idyllische jeugd die Marcus voor zijn broer beschrijft, verbergt een duister familiegeheim … Zoveel jaar later komt de echte waarheid bovendrijven in deze indrukwekkende film.

Nog op zoek naar meer true crime? Bekijk dan zeker onze lijst met 11 true crime-documentaires op Netflix!

Tip: Ben je helemaal dol op documentaires over waargebeurde misdaden? Via deze Netflix-categorie vind je ze allemaal!

Meer
Lees meer...