Dit is de tegenstander van de Rode Duivels in de achtste finale van het EK

België neemt het in de achtste finale van het Europees kampioenschap voetbal op tegen Portugal. Dat is de uitkomst van een bewogen voetbalavond waarvan de situatie voortdurend veranderde. Die achtste finale gaat door op zondag 27 juni om 21 uur. Lees hier het verslag van een wild avondje voetbal.

De Rode Duivels mogen zich dan wel met overtuiging hebben geplaatst voor de achtste finale door hun groep te ongeslagen te winnen. Toch was woensdagochtend helemaal nog niet duidelijk wie daar op hen wachtte. Heel wat ploegen kwamen daarvoor nog in aanmerking.

Vanaf 18 uur was het uitkijken naar de wedstrijden in Groep E. Daar leken de Rode Duivels heel even al duidelijkheid te krijgen. Robert Lewandowski bracht Polen in de tweede helft terug tot 2-2 tegen Zweden. Nog één Poolse goal en Zweden zakte naar de derde plaats in zijn groep en zou zo België treffen. Het was daarentegen Zweden zelf dat in de 94ste minuut nog de overwinning pakte en zo zelfs voor Spanje eindigt in hun groep.

Zweden en Polen vochten een felbevochten duel uit – Bron: Maksim Konstantinov/SOPA Images/Shutterstock/Isopix

Hongarije, Duitsland …

Daardoor was het zo goed als zeker dat België zou gekoppeld worden aan de derdes uit Groep F, de zogenaamde ‘Groep des Doods’. Met de meest recente wereldkampioen Frankrijk, de vorige wereldkampioen Duitsland en Europees kampioen Portugal leek een serieuze klepper onvermijdelijk voor de Rode Duivels, tenzij ‘zwakke broertje’ Hongarije kon verrassen.

Dat de Hongaren niet zo zwak waren, bewezen ze al snel. Na 11 minuten kopte Ádám Szalai zijn land namelijk op voorsprong tegen Duitsland. Zo leek het onmogelijke toch te gebeuren want virtueel stond Duitsland ineens op de laatste plaats in Groep F en leek Hongarije als derde op weg naar een achtste finale tegen België. Zelfs toen Cristiano Ronaldo Portugal na een halfuur met een strafschop op voorsprong schoot tegen Frankrijk en Karim Benzema vlak voor de rust ook vanop de stip – na een discutabele strafschop – gelijkmaakte, bleef de situatie voor de Rode Duivels hetzelfde.

Toen diezelfde Benzema vlak na de rust Frankrijk op een 1-2-voorsprong bracht, was Portugal ineens virtueel uitgeschakeld en werd Duitsland als derde de tegenstander van België. Op het uur redde Ronaldo nog maar eens zijn land met een nieuwe penalty. Het was meteen ook zijn 109de interlandgoal waarmee hij het wereldrecord van de Iraniër Ali Daei evenaart.

Cristiano Ronaldo (Portugal) scoorde tegen Frankrijk twee strafschoppen – Bron: Robert Michael/dpa-Zentralbild/dpa/Isopix

… Portugal, Hongarije …

Nog eens enkele minuten later werd in de Allianz Arena in Duitsland opnieuw gescoord. Een blunder van doelman Péter Gulácsi zorgde ervoor dat Kai Havertz Duitsland langszij kon brengen. Zo was Hongarije ineens uitgeschakeld en werd Portugal de virtuele tegenstander van België in de achtste finale.

Maar nog geen twee minuten later was het weer Hongarije dat op voorsprong kwam dankzij een kopbalgoal van András Schäfer. Dat was uiteraard opnieuw goed nieuws voor België (dat tegen Hongarije leek uit te komen), maar minder goed voor Duitsland (dat zo virtueel uitgeschakeld was).

… en uiteindelijk toch Portugal

De Duitse bondscoach Joachim Löw, die na het EK na 15 jaar moet vertrekken bij Duitsland, wou koste wat het kost vermijden dat een regenachtige dag in München zijn afscheid werd bij Die Mannschaft. Met Thomas Müller, Timo Werner, Leon Goretzka, Kevin Volland en de jonge Jamal Musiala gooide hij vijf verse aanvallende krachten in de ploeg.

Het waren dan zij die de Duitse afgang hielpen vermijden. In de 84ste minuut zag Werner zijn schot eerst nog afgeblokt worden, maar de bal kwam in de voeten van Goretzka en die miste niet. Hongarije was daarna niet meer bij machte zelf nog een kans in elkaar te knutselen en is – eervol – uitgeschakeld.

Frankrijk, de topfavoriet voor EURO 2020, wint zo de Groep des Doods met 5 punten en gaat ongeslagen naar de achtste finale. Daar wacht Zwitserland. Duitsland en Portugal hebben beiden 4 punten, maar Duitsland won het onderlinge duel met 2-4 en eindigt zo tweede. Zo komen in de achtste finale uit tegen Engeland, een wedstrijd om naar uit te kijken. Portugal tot slot is derde en wordt dus de volgende tegenstander van België.

Leon Goretzka behoedt Duitsland in de slotminuten voor de uitschakeling – Bron: Christian Charisius/dpa/Isopix