Hoe ziet het vervolg van het EK eruit voor de Rode Duivels?

België bereikte maandagavond zonder al te veel moeite de achtste finale van het Europees kampioenschap voetbal. Na drie overwinningen in de poulefase stoot het als groepswinnaar door. Voor een outsider als de Rode Duivels begint het toernooi nu pas echt, maar wat staat hen te wachten in de knock-outfase?

Achtste finale

De volgende keer dat België in actie komt op EURO 2020 (want zo heet het toernooi nog steeds) is zondag 27 juni om 21 uur. Dat is meteen ook de dag dat in ons land de volgende versoepelingen van de coronamaatregelen ingaan.

De Rode Duivels zullen daar niet veel van merken. Zij zijn dan namelijk in Sevilla in Spanje voor hun achtste finale. Die stad verving op de valreep Bilbao als gaststad omdat Baskenland geen toeschouwers wou toelaten. Andalusië laat wel toe om een kleine 25 procent van de capaciteit van het Estadio La Cartuja te gebruiken. Het nadeel van die verplaatsing is dat de Belgen zullen geconfronteerd worden met zeer warme temperaturen. Terwijl het in Bilbao aangenaam voetbalweer is, is het in Sevilla overdag tot 33 graden Celsius. Bovendien is de kwaliteit van de grasmat ook maar matig.

Wie in Sevilla de tegenstander wordt van België is op dit moment nog niet duidelijk. De Rode Duivels komen namelijk uit tegen één van de beste derdes. Het gaat hierbij ofwel om Zwitserland uit groep A ofwel om een land uit groep E of groep F. In de eerste groep kunnen Zweden, Spanje en Slovakije nog derde worden, in die tweede groep komen Frankrijk, Duitsland, Portugal en Hongarije nog in aanmerking. Woensdagavond weten we met zekerheid wie dan de acht het wordt.

Kwartfinale

Als België zijn achtste finale weet te overleven, mogen ze naar München in Duitsland. In de indrukwekkende Allianz Arena zijn tot 13.000 toeschouwers toegestaan. De Rode Duivels spelen er – indien ze zover raken – hun kwartfinale op vrijdag 2 juli om 21 uur.

Tegenstander in die eventuele kwartfinale wordt Italië of Oostenrijk. Zij spelen op 26 juni, één dag voor de Rode Duivels, hun achtste finale in Wembley in Londen. Italië is in die wedstrijd alvast torenhoog favoriet. Zij wonnen hun drie groepswedstrijden tegen Turkije (0-3), Zwitserland (3-0) en Wales (1-0). Het is ondertussen al twaalf interlands geleden dat de Azzurri nog een tegengoal slikten. Oostenrijk bereikte de achtste finale door tweede te worden in de poule van Nederland. Tegen onze noorderburen werd kansloos verloren met 2-0, maar tegen Noord-Macedonië (3-1) en Oekraïne (0-1) won Oostenrijk wel relatief gemakkelijk.

Halve finale en finale

Vanaf de halve finale speelt EURO 2020 zich volledig af in Londen in het Verenigd Koninkrijk. De Britse regering besliste zojuist dat op Wembley vanaf dan tot 60.000 toeschouwers zullen worden toegelaten. Daarmee komen ze tegemoet aan het dreigement van de UEFA om die wedstrijden te verplaatsen naar een stadion dat wel vol mag zitten.

De eventuele halve finale van België gaat door op dinsdag 6 juli om 21 uur. Heel wat landen komen nog in aanmerking als mogelijke tegenstander voor die wedstrijd. Op moment van schrijven zitten enkel Nederland, Denemarken en Wales zeker in de andere tabelhelft. Die landen kunnen we ten vroegste in de finale tegenkomen. Die finale wordt gespeeld op zondag 11 juli om 21 uur.

Meer
Lees meer...