Tennisster Naomi Osaka trekt zich terug uit Roland Garros door mentale problemen en debacle over persboycot

Consternatie alom gisteren op het grandslamtennistoernooi van Roland Garros. Naomi Osaka, één van de grootste vrouwelijke tennissterren van het moment, trekt zich namelijk terug uit het toernooi. Dat doet ze nadat Ronald Garros haar een boete gaf en dreigde met uitsluiting omdat Osaka weigert met de pers te praten. De Japanse zal enige tijd wegblijven van het tenniscircuit om haar mentale problemen aan te pakken.

Naomi Osaka kwam voor de start van Roland Garros met een opvallende boodschap. Ze zou tijdens het toernooi passen voor de verplichte persbabbels omdat die te veel eisen van haar mentale gezondheid. Na haar zege in de eerste rond tegen de Roemeense Patricia Maria Tig (WTA 63) met 6-4 en 7-6 (7/4) voegde ze de daad bij het woord. Alleen op de court gaf Osaka een korte reactie, maar naar de persconferentie kwam ze niet.

Het leverde haar een boete op van 15.000 dollar (12.260 euro) en een waarschuwing van de organisatie dat ze bij herhaling uitgesloten kon worden. Daarnaast kwam er ook een gezamenlijk statement van de organisaties van de vier grandslamtoernooien (Australian Open, Roland Garros, Wimbledon en de US Open). Zij lieten weten dat iedereen aan de verplichte persconferenties moet komen.

“Blij enige tijd afwezig van de court”

Voor Naomi Osaka was dat de druppel. Ze liet op Twitter dan ook weten dat ze zich terugtrekt uit het toernooi. “Dit is niet de situatie die ik mij had voorgesteld of bedoeld had toen ik mijn mededeling deed enkele dagen geleden. Ik denk dat het beste is voor het toernooi, de andere spelers en mijn welzijn dat ik mij terugtrek zodat iedereen zich opnieuw op het tennis in Parijs kan focussen”, schrijft ze.

Osaka ging daarna ook verder in op de mentale problemen waarmee ze al sukkelt sinds de US Open van 2018, het eerste grandslamtoernooi dat ze won. De voorbije jaren heeft ze meermaals last gehad van depressies. Ze omschrijft zichzelf ook als introvert en zou vaak last hebben van angsten. “Ik ga enige tijd afwezig bleven van de court, maar wil in de toekomst meedenken hoe we zaken kunnen beter maken voor de spelers, de pers en de fans”, schrijft Osaka.

Vier grandslamzeges

De beslissing van Naomi Osaka is groot nieuws in de tenniswereld. Op haar 23ste is de Japanse die opgroeide in de Verenigde Staten één van de grootste sterren van het vrouwentennis. Ze is de huidige twee op de wereldranking en won de laatste twee grandslams, goed voor haar tweede zege op de US Open en Australian Open. Op het gravel van Roland Garros en het gras van Wimbledon wist ze tot nu toe veel minder succes te boeken. Mede daardoor zou ze zich juist nu extra gestrest voelen.

Ook naast de tenniscourt is Naomi Osaka een grote naam. Ze is het gezicht van veel mediacampagnes en deinst er ook niet voor terug om haar mening te geven over sociale thema’s. Zo toonde ze zich een voorvechtster van Black Lives Matter en verscheen ze vorig jaar op de US Open telkens met de naam van een slachtoffer van overdreven politiegeweld op haar mondmasker.

Meer
Lees meer...