‘The Circle’ op Netflix: Trashy reality-tv maar oh zo verslavend

De nieuwste reeks op Netflix is toch wel wat atypisch. The Circle is namelijk een rasechte realityreeks. Denk aan Big Brother, gooi er een beetje Catfish bovenop en je krijgt The Circle. Het klinkt allemaal trashy, maar het is vooral extreem verslavend.

Van true crime-documentaires tot romantische komedies, Netflix heeft het allemaal al gedaan. Maar er is één genre waar de streamingdienst van weg leek te blijven: trashy reality-tv. Tot nu, want met The Circle duikt Netflix rechtstreeks in de put van reeksen als Big Brother en Are You The One.

The Circle

Je kan The Circle het beste omschrijven als een kruising tussen Big Brother en Catfish. In het programma worden acht mensen opgesloten in een appartementsgebouw. Ze hebben elk hun eigen appartementje en komen dus niet persoonlijk met elkaar in contact. Toch beslissen zij over het lot van hun medekandidaten.

Zoals in de aflevering ‘Nosedive’ van Black Mirror staat alles in het teken van sociale ranking. De deelnemers moeten op bepaalde momenten een ranking maken. Hun favoriete deelnemer zetten ze op één, hun minst favoriete deelnemer zit onderaan. En da’s waar het interessant wordt, want omdat de deelnemers elkaar niet zien, kunnen ze in het spel zijn wie ze willen zijn. Zo zitten er dus enkele “Catfishes” in The Circle, mensen die zich voordoen als iemand anders. Wie op het einde van het programma op één staat, wint en gaat met 100.000 dollar naar huis.

Remake

The Circle is geen creatie van Netflix. Het bestaat namelijk al sinds 2018 in het Verenigd Koninkrijk. Daar werden ondertussen al twee seizoenen uitgezonden, waarbij het publiek in het tweede seizoen ook inspraak kreeg in de reeks. Zo konden ze onder andere kiezen welke personages bepaalde deelnemers speelden. Als The Circle aanslaat, kan Netflix in komende seizoenen dus ook Bandersnatch-gewijs die tour opgaan.

Netflix omschrijft The Circle niet als een programma, maar als een event. Op de eerste drie woensdagen van 2020 worden we namelijk telkens getrakteerd op vier afleveringen van de realityreeks. Zo wordt het dan een “event” van drie weken. De eerste vier afleveringen werden dus gelanceerd op 1 januari, de volgende ladingen van vier afleveringen volgen op 8 en 15 januari.

Meer
Lees meer...