‘The Last of Us’: Wat de slotscène van aflevering 8 wil zeggen

De meest recente aflevering van The Last of Us eindigde met een van de meest emotionele momenten uit de serie tot nu toe, en dat wil veel zeggen! Maar daarnaast zat er achter die slotscène ook heel wat meer betekenis dan je op het eerste gezicht zou denken.

Let op: spoilers over de eerste acht afleveringen van The Last of Us.

Aan het slot van de achtste aflevering van The Last of Us zagen we hoe Ellie (Bella Ramsey) nipt wist te ontkomen aan de vreselijke David (Scott Shepherd). Dat deed ze door hem meermaals aan te vallen en te slim af te zijn. Op het einde stak ze het steakhouse waarin ze zich bevonden in brand en vermoorde ze haar aanvaller brutaal voor hij haar kon aanranden. Daarna liep Ellie naar buiten om eindelijk tot rust te komen in de armen van Joel (Pedro Pascal).

Bij die hereniging troost Joel Ellie met de woorden “baby girl“. Wie zich de eerste aflevering nog herinnert, zal weten dat dat ook is hoe Joel zijn dochter Sarah noemt voor ze sterft. Het feit dat hij Ellie nu ook zo noemt, toont aan dat hij na twintig jaar eindelijk de dood van zijn dochter begint te verwerken. Na lang de steeds sterker wordende band met Ellie te proberen ontkennen, heeft Joel nu ook eindelijk aanvaard dat ze als een dochter is voor hem, en niet langer als “cargo”. Dat zal belangrijk worden in de seizoensfinale.

Verschil met de game

Bij die scène is het nuttig om te wijzen op een klein, maar belangrijk verschil tussen de reeks en de game van The Last of Us. In het spel staat Ellie er na haar strijd tegen David namelijk iets minder lang alleen voor. In de game vindt Joel haar namelijk vlak nadat ze David heeft vermoord en trekt hij haar van zijn dode lichaam. Vervolgens troost hij haar te midden van de vlammen in het steakhouse. In de serie viert Ellie veel langer haar woede, wanhoop en frustratie bot op David.

“We wilden niet dat de hereniging van Joel en Ellie zou gebeuren met het vuur in de buurt. Het gevaar van het vuur voelde gewoon een beetje anders dan in het spel”, zeiden makers Craig Mazin en Neil Druckmann daarover in een gesprek met The Last of Us Podcast. “Er was ook de vraag: ‘Hoe komt Joel binnen als de sleutels bij David zijn?’ We wilden dat Ellie het zo af had gemaakt letterlijk alleen weg kon lopen, zonder de hulp van Joel.”

Seizoen 2

“Zowel in of de game als in de serie is het belangrijk dat je lang denkt dat Joel Ellie gaat redden. Dat is namelijk altijd wat dit personage traditioneel doet”, gaan Mazin en Druckmann verder.

Die verandering die Ellie ondergaan is door de traumatische gebeurtenissen in aflevering 8 zullen een grote impact hebben op haar in het tweede seizoen van The Last of Us. Wie de tweede game al gespeeld heeft, weet namelijk dat ze daarin veel gewelddadiger is dan aanvankelijk het geval was.

Meer
Lees meer...