Het worden ongetwijfeld vreemde Oscars dit jaar, maar de Netflix-film ‘The Trial Of The Chicago 7’ is een grote kanshebber

De meest actuele film van het moment vind je op Netflix. Scenarist en regisseur Aaron Sorkin behandelt het proces tegen enkele vreedzame protestanten die in 1968 streden tegen de oorlog in Vietnam.

The Trial Of The Chicago 7 mag zich dan wel eind jaren zestig afspelen, toch kan je er niet omheen dat Sorkin eigenlijk – hoe tragisch het ook is – een film over vandaag aan het vertellen is. Over vreedzame protesten die uit de hand lopen. Over onvrede die groeit en over machtsmisbruik bij de politie. En over politici die dat staalhard ontkennen. We horen het minister van Justitie John Mitchell zeggen in deze film: “De politie start geen rellen.” Hij poneert het als een feit en dat is dan dat.

Wat de urgentie van deze film betreft, zit het dus wel goed. Alleen hebben we ervoor gekozen om hierboven nog een sterretje ongekleurd te laten omdat net deze film zou moeten knallen van de urgentie, en omdat Sorkin dat net hier een beetje te veel nalaat. Nog net iets te vaak houdt hij er een luchtig toontje op na. Het tegenvoorbeeld is de scène waarin Bobby Seale na protest door een aantal Marshalls uit de rechtbank wordt geleid om na een paar minuten geketend en gekneveld terug te worden gebracht: daar waren geen woorden voor nodig en van die momenten hadden we er graag meer gezien.

Oscars

Netflix mikt met deze film op de Oscars en zeker bij de acteurs zitten een aantal stevige Oscarkandidaten. Hoewel Sacha Baron Cohen een Brian May-achtige pruik draagt hebben we hem nooit beter zien acteren dan hier. Yahya Abdul-Maleen II zou na zijn Emmy best ook wel eens een Oscar kunnen winnen voor zijn rol als Bobby Seale en Mark Rylance mag er ook meteen een tweede mee naar huis nemen, want hij is briljant als advocaat William Kunstler.

En dan hebben we het nog niet gehad over de 82-jarige Frank Langella die de ondankbare taak op zich neemt om rechter Julius Hoffman te vertolken. “Een politiek proces bestaat niet” wordt een paar keer in deze film gezegd, maar wie het politieke schouwspel na de dood van Ruth Bader Ginsberg heeft gevolgd, weet dat dat onzin is. Ook de rechtbank kan gebruikt worden als politiek instrument en rechter Hoffman deed amper moeite om dat te verbergen.

Script al uit 2007

Aaron Sorkin schreef het script al in 2007 voor Steven Spielberg. Will Smith was toen nog gecast als Bobby Seale, Heath Ledger was aan boord als Tom Hayden. De tijd heeft van The Trial Of The Chicago 7 een andere film gemaakt. Maar tegelijkertijd had hij op geen beter moment kunnen komen.

The Trial Of The Chicago 7 is nu te bekijken via Netflix.

Meer
Lees meer...