Mathieu Terryn van Bazart is één van de nieuwe coaches in ‘The Voice van Vlaanderen’: “Ik zou zelf niet durven meedoen”

Binnenkort is het weer zover, dan zijn de vrijdagavonden en voor het eerst ook de zondagavonden op VTM van The Voice van Vlaanderen. Dan kunnen we naar de tv beginnen schreeuwen voor welke kandidaat we wel of net niet gedraaid zouden zijn. Natalia en Koen Wauters zijn als vanouds weer op post, maar voor dit achtste seizoen mogen ook twee nieuwe coaches in de rode stoelen plaatsnemen: Jan Paternoster van Black Box Revelation en Mathieu Terryn van Bazart. Bij die laatste gingen we eens horen hoe dat nu voelt, coach zijn in The Voice.

Mathieu Terryn: ’t Is echt heel plezant! De audities zijn momenteel opgenomen dus m’n team is intussen samengesteld. Voor de kandidaten die tot het einde meedraaien is The Voice van Vlaanderen een engagement van twee jaar, ze zijn er dus wel even mee bezig. Dat ik het nu als coach ook eens van de andere kant mag meemaken en enkele van die mensen mee mag begeleiden, is een hele eer.

Een coach in The Voice van Vlaanderen heeft al iets bewezen in het muzieklandschap en heeft ook iets om door te geven aan anderen. Wat voelde je toen ze je vroegen: enthousiasme, twijfel, trots, zenuwachtigheid? Of een mix van dat alles?

Terryn: Doe maar die cocktail, een beetje van alles wat je beschrijft. Ik besef heel erg goed dat ik nog maar 28 jaar ben en dat ik dus perfect kandidaten kan tegenkomen die ouder zijn dan ik. Aan de andere kant heb ik in de tijd dat ik meedraai in de muziekindustrie ook wel wat dingen meegemaakt die niet iedereen meemaakt en die me wel wat ervaring hebben gegeven. Het is die ervaring die ik op één of andere manier wil proberen doorgeven, zonder dat ik van de kandidaten kopieën van mezelf wil maken.

© vtm

100% buikgevoel

In het persbericht waarin bekend gemaakt werd dat jijzelf en Jan de nieuwe coaches zouden zijn dit seizoen werden jullie muziekkenners genoemd. Ik kén letterlijk veel muziek, maar ik heb daarom nog geen specifieke talenten die ik kan doorgeven. En dat lijkt me belangrijk in een wedstrijd als The Voice, dat je dat wel kan.

Terryn: Dat klopt helemaal. Nu, dat woordje “muziekkenner”… Goh ja, ze moesten er een woord op kleven, zeker? Ik weet dat ik best wat dingen ken en dat ik van muziek hou met heel mijn hart. Daarnaast ben ik natuurlijk ook een zanger, volg ik al enige jaren zangles en draai ik al enige tijd mee in de muziekindustrie waardoor ik die ook van binnenuit leren kennen heb. Dat speelt natuurlijk ook allemaal mee. Maar effectief ook wel die kennis: als ik voel dat een bepaalde kandidaat goed zou matchen met een nummer van Sinead O’Connor en die heeft nog nooit van die vrouw gehoord, dan is dat iets wat ik kan aanreiken.

Eén van de moeilijkste dingen als nieuwe coach lijkt me om niet te snel op die rode knop te duwen. Ik denk dat ik zelf in de verleiding zou komen om te duwen als iemand één van m’n favoriete nummers zou beginnen zingen.

Terryn: Dat klopt wel effectief! In het begin ben je ook zeer enthousiast en duw je misschien net iets te snel. Op een bepaald moment besefte ik dan ook dat ik misschien iets minder enthousiast moest worden. (lacht) Maar tegelijkertijd is dat ook net een van de leukste aspecten van de wedstrijd: het is een vorm van pokeren omdat je op een bepaald moment kiest voor iemand – of niet kiest voor iemand – zonder te weten wie er nog zit aan te komen. En waarom dat dan zo is, is vaak niet uit te leggen. Je kan wel technisch gaan luisteren, maar uiteindelijk komt het 100% neer op buikgevoel en zal ik drukken voor een bepaalde imperfectie die ik heel mooi vind waar jij net niks aan vindt. Er zitten vier mensen met vier specifieke voorkeuren in die stoelen. Liefde voor muziek is een gevoel dat je nooit helemaal zal kunnen uitleggen.

Je bent niet de enige nieuwe coach, Jan Paternoster is ook nieuw. Hij wordt duidelijk neergezet als de alternatieve coach, het thuis voor de rockers. Bazart is populair, maar wordt ook gewaardeerd in het alternatieve circuit. Waar poseer jij jezelf als coach?

© vtm

Terryn: Precies in dat midden dat je beschrijft, eigenlijk. Ik doe niet graag aan hokjesdenken, maar het klopt wel dat de coaches in The Voice een spectrum vertegenwoordigen. En dat ik dan tussen dat alternatieve en populaire zit, wat ik overigens wel een comfortabele positie vind om te zitten. Het is een redelijk unieke positie ook, eentje die niet veel mensen mogen innemen, daar ben ik me wel van bewust. Als Jan er niet zou geweest zijn zou ik misschien die alternatieve positie hebben ingenomen en daar zou ik me ook comfortabel hebben gevoeld, overigens. Maar geloof me: ook Jan is a sucker for a good pop song. (lacht)

Tv-ambities

Je zit in The Voice als Mathieu Terryn, maar ook als Mathieu Terryn, zanger van Bazart. Heb je toestemming gevraagd om dit te doen aan je kompanen?

Terryn: Ja, en ik kom overigens niet alleen: Simon Nuytten van Bazart is m’n hulpcoach. Maar verder zit ik er inderdaad als mezelf, ja. Ik vond het gewoon leuk om te doen en het was een gelegenheid om eens iets met mijn tv-ambities te doen.

Aha, die zijn er?

Terryn: Die zijn er ja, maar het project moet kloppen. The Voice van Vlaanderen is natuurlijk iets dat helemaal in m’n comfort zone ligt: ik mag de hele tijd met muziek bezig zijn. Maar het zou evengoed iets met eten kunnen zijn, bijvoorbeeld. Voor de duidelijkheid: er moet ook geen volgend project komen. Het is belangrijk dat het goed aanvoelt.

Je hebt in een interview eens gezegd dat je vroeger fan was van Peter Evrard, de eerste winnaar van Idool in 2003 en dat je ‘m imiteerde op de speelplaats. Dat is ongeveer twintig jaar geleden. Je hebt ook zelf aan Eurokids meegedaan in 2005. Als je vandaag een jong beginnend talent zou zijn, zou je meedoen aan The Voice van Vlaanderen?

Terryn: Heel eerlijk: neen. Ik zou het niet durven. Dat klinkt misschien onnozel, maar dat is echt zo. Ik kan zingen, maar ik ben niet de beste zanger. Daar ben ik me bewust van. Maar in The Voice zitten echt wel grote stemmen. Dat is misschien nog maar eens een bewijs dat ik niet op zoek ben naar een kopie van mezelf: ik weet dat ik een publiek kan meetrekken als ik op een podium sta, dat is een uitvergroting van mezelf. Maar ik heb ook mensen in mijn team die het liever heel klein houden op het podium en dat is dan hun eigenheid die ik ga respecteren en stimuleren. Idealiter zijn mensen een verlengstuk van zichzelf op het podium.

The Voice van Vlaanderen start op vrijdag 30 september en wordt voor het eerst uitgezonden op vrijdag en op zondag. De uitzending is te volgen via VTM en te herbekijken via VTM GO.

Meer
Lees meer...