Thibaut Courtois zal er niet bij zijn op komende EK: “Kan nooit 100 procent klaar zijn”

De Rode Duivels zullen het tijdens het Europese kampioenschap voetbal van komende zomer in Duitsland zonder hun ervaren doelman Thibaut Courtois moeten doen. Dat heeft de doelman zelf gezegd in een exclusief interview met Sporza. Courtois zal naar eigen zeggen niet 100 procent fit raken en laat het toernooi daarom aan zich voorbij gaan.

Hoewel Thibaut Courtois al 102 wedstrijden speelde voor de Belgische nationale ploeg en er jarenlang een van de sterkhouders was, was er na zijn meest recente interland een relletje. Omdat Romelu Lukaku voor de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Oostenrijk boven hem werd gekozen als kapitein verliet hij toen de selectie. Naar eigen zeggen had Courtois toen last van een blessure, maar bondscoach Domenico Tedesco ontkende dat.

Het leek toen de vraag of Courtois en Tedesco hun ruzie zouden kunnen bijleggen, maar dat probleem stelde zich uiteindelijk niet. Iets later liep de doelman van Real Madrid namelijk een zware knieblessure op, waarmee hij meteen heel het seizoen miste.

Geen EK

Het is ook die blessure die ervoor zal zorgen dat Thibaut Courtois er niet bij zal zijn op het EK 2024. “Door de blessure zal er sowieso geen EK zijn voor mij. Ik moet eerst de volle honderd procent recupereren en dan plak je er beter geen datum op. Als ik geluk heb, kan ik in mei nog een match voetballen. Maar dan kan je nooit 100 procent klaar zijn voor een groot toernooi”, zegt hij daar zelf over aan Sporza.

“Volgens mij is het beter om die duidelijkheid dus meteen te geven naar de nationale ploeg toe. Ik ga niet aan 80 procent in de goal staan, terwijl we andere goeie keepers hebben. Ik schuif mijn eer aan de kant en zal in juni gewoon een extra supporter zijn. Hopelijk voor een Europese titel”, gaat Courtois verder. Tijdens de afwezigheid van Thibaut Courtois hebben Koen Casteels (Wolfsburg) en Matz Sels (Strasbourg) zijn plaats ingenomen onder de lat bij de Rode Duivels.

Toekomst?

Of we Thibaut Courtois in de toekomst ooit wel nog terug in het shirt van de Rode Duivels zullen zien, is onduidelijk. In het interview met Sporza haalt hij namelijk meermaals aan dat hij te weinig respect voelt van bondscoach Domenico Tedesco.

“Ik heb een fout gemaakt door te vertrekken, maar als coach moet je nog altijd proberen om een belangrijke speler bij jou te houden in plaats van een voorbeeld te willen stellen. Tedesco heeft een aanval willen lanceren naar mij, eentje die hij de dag ervoor aangekondigd had. Ga je gang, dacht ik – zoiets helpt niet en creëert een vertrouwensbreuk. Bovendien zijn er de dag nadien dingen gelekt geweest aan de pers, waarvan ik weet dat ze van zijn kant kwamen”, klinkt het.

Ondanks dat alles ontkent Thibaut Courtois wel dat hij definitief afscheid neemt van de Rode Duivels. “Nee, want ik speel enorm graag voor de Rode Duivels (…) Voor mij is de deur dus absoluut niet dicht.”

Meer
Lees meer...