“TikTok steekt tot 70 procent van donaties aan Syrische families in eigen zak”

Gebruikers kunnen via TikTok geld inzamelen. Zo zijn er de laatste tijd video’s van kinderen uit Syrische kampen die bedelen om geld. Deze video’s brengen heel wat geld op, maar het bedrag dat uiteindelijk naar de mensen in de kampen gaat, ligt heel wat lager. Onderzoek van de BBC ontdekte dat TikTok tot wel 70 procent van de donaties in zijn eigen zak steekt.

TikTok is nog steeds de populairste app van het moment. Je kan er ondertussen ook al heel wat meer dan enkel naar video’s kijken. Zo is het mogelijk om via het platform geld in te zamelen, bijvoorbeeld voor goede doelen. Al blijkt nu dat dat geld niet integraal bij de goede doelen terechtkomt.

70 procent

BBC News voerde een uitgebreid onderzoek uit naar livestreams van Syrische vluchtelingen. Daarbij volgde het vijf maanden lang dertig accounts die livestreams hielden vanuit Syrische vluchtelingenkampen. In de livestreams vroegen de vluchtelingen, waaronder heel wat kinderen om giften op TikTok. Dit zijn digitale cadeautjes, waarvoor TikTok-gebruikers betalen om ze te schenken die later ook wel ingeruild kunnen worden geld. In de streams van de Syrische vluchtelingen liepen de bedragen op tot 1.000 dollar (1.031 euro) per uur. Maar wanneer ze nagingen waar dat geld naartoe ging, merkten ze dat maar en heel klein bedrag naar de families in nood gaat.

Een reporter van BBC zette in Syrië een testaccount op. Daarbij doneerde BBC-medewerkers vanuit Londen 106 dollar (109 euro) aan giften. Uiteindelijk ontving het testaccount daarvan 33 dollar (34 euro). Dat betekent dus dat TikTok 69 procent van het bedrag achterhield. Daarvan ging nog eens 10 procent verloren om het geld om te zetten naar de lokale munteenheid. En de tussenpersonen die de video’s verspreiden nemen nog eens 35 procent van het overgebleven bedrag. Van de 106 dollar bleef zo amper 19 dollar (19,6 euro) over.

Tussenpersonen

BBC nam ook contact op met Hamid, een van de vele TikTok-tussenpersonen die de video’s verspreiden. Via deze tussenpersonen krijgen de Syrische families toegang tot TikTok, daarbij zorgen ze dus voor een smartphone, simkaart en internettoegang. Zij zorgen er vervolgens voor dat de video’s een groot bereik hebben. Zo maken ze gebruik van Britse simkaarten omdat mensen uit het Verenigd Koninkrijk bekend staan als gulle schenkers aan goede doelen.

Het bedrag dat deze tussenpersonen achterhouden wordt gebruikt voor de middelen om de video’s te verspreiden. Hamid werkt bij een agentschap uit China, dat samenwerkt met TikTok. “Zij helpen ons wanneer er problemen zijn met de app. Zo kunnen ze bijvoorbeeld geblokkeerde accounts terughalen”, vertelt Hamid.

TikTok: “Geen 70 procent”

BBC vroeg vervolgens aan TikTok waarom het 70 procent achterhoudt van de schenkingen. Het bedrijf liet daarbij weten dat het dat doet om “uitbuitend bedelen” tegen te gaan. “Dit soort content is niet toegelaten op ons platform”, liet een verantwoordelijke daarover weten. Daarbij beweerde het ook dat het geen 70 procent achterhield, maar weigerde het bedrijf om het exacte percentage te delen.

Meer
Lees meer...