TikTok laat gebruikers in Europese Unie gepersonaliseerde For You-pagina uitschakelen

TikTok heeft noodgedwongen enkele belangrijke wijzigingen aangekondigd voor gebruikers uit de Europese Unie. Dat doet de applicatie om in orde te zijn met de Digital Services Act (DSA) van de EU. Met deze aanpassingen wordt het eenvoudiger om illegale content te rapporteren, zullen minderjarigen geen gepersonaliseerde advertenties meer zien en kan je aangeven dat je geen persoonlijke For You-pagina meer wil.

Waarom is dit belangrijk?

Om de privacy van de burger te beschermen enerzijds, en snel in te kunnen grijpen bij de verspreiding van foutieve informatie anderzijds, heeft de EU de Digital Services Act (DSA) in het leven geroepen. Die legt de verantwoordelijk bij de techbedrijven om hun applicaties veiliger te maken voor gebruikers. Uit een recente stresstest bleek dat TikTok nog lang niet voldoet aan de DSA-regels. Dat moeten ze in orde brengen voor de deadline van 28 augustus of er dreigt een monsterboete of zelfs (tijdelijke) verbanning van de Europese markt.

In het nieuws: Onder de titel ‘Een update over het nakomen van onze verplichtingen onder de Digital Services Act‘ heeft TikTok een reeks maatregelen aangekondigd die het neemt om ervoor te zorgen dat ze tegen de deadline voldoen aan de DSA.

De details:

  • De komende weken lanceert TikTok voor Europese gebruikers een nieuwe optie om zaken op de applicatie eenvoudig te reporten. Die functie dient om zaken die volgens gebruikers illegaal zijn zo snel mogelijk te laten verwijderen door moderators. Als je iets gerapporteerd hebt, zal je op de hoogte gesteld worden van de uiteindelijke beslissing van TikTok over het al dan niet verwijderen.
  • Gebruikers tussen 13 en 17 jaar zullen geen gepersonaliseerde advertenties, gebaseerd op hun gedrag op de app, meer te zien krijgen op TikTok. Zij krijgen automatisch algemene ads te zien.
  • De grootste wijziging in Europa komt er echter op het vlak de For You-pagina. Een nieuwe Help-pagina moet beter uitleggen hoe TikTok tot bepaalde aanbevelingen komt. Je krijgt ook de mogelijkheid om gepersonaliseerde aanbevelingen uit te schakelen. In dat geval krijg je gewoon video’s te zien op basis van je locatie en je taal, in plaats van je gedrag op TikTok. Hetzelfde geldt voor zoekresultaten. De Following-pagina wordt dan weer volledig chronologisch als je aanbevelingen uitschakelt.
Meer
Lees meer...