Acht tips voor een grondige lenteschoonmaak

Je hebt vakantie en je weet niet wat te doen? Misschien kan je aan de jaarlijkse lenteschoonmaak beginnen. Een georganiseerd huishouden staat gelijk aan een georganiseerd leven. Wij bundelen de acht tips voor een efficiënte en grondige lenteschoonmaak zodat jij de kleinste vergeten hoekjes niet mist deze keer.

Je kent het wel, die fase van je leven waarin je niet meer om de rommel heen kan. Het lijkt soms een onbegonnen werk, maar met deze tips verbaas je iedereen thuis over je schoonmaakkunsten.

1. Verluchting

Het lijkt voor de hand liggend, maar toch vergeten veel mensen hun huis te verluchten. Laat het zonnetje maar schijnen en zet je ramen open. Je huis heeft zuurstof nodig, en jij trouwens ook tijdens het zware labeur. Een luchtverfrisser of een geurstokje helpt voor even, maar op lange termijn blijven de vuile geurtjes wel hangen.

2. Van boven naar onder

Nu je huis verlucht is, kan je beginnen aan de grote schoonmaak. Veel mensen beginnen met vegen of stofzuigen, maar dat is eigenlijk niet ideaal. Je begint best met zaken af te stoffen die ophangen bijvoorbeeld. Één key tijdens het kuisen: always look up! Het stof mag dan misschien wel naar beneden vallen, maar beestjes en stofnetten verstoppen zich vaak in de kleinste, hoogste hoekjes van de kamer. Als je zo te werk gaat, kan je eigenlijk kruimels en stof gewoon op de grond laten vallen, want het allerlaatste op je to-do lijstje is dweilen of stofzuigen.

Bron: Getty

3. Maak je dampkap proper

Als je dan toch bezig bent in de hoogte, kan je best eens je dampkap kuisen. Veel mensen vergeten het wel of zien er tegenop. Maar eigenlijk is dat helemaal niet zo moeilijk, want de filters kunnen gewoon in je vaatwas!

4. Vergeet de gleufjes niet

Wanneer je de keuken kuist, vergeet de gleufjes dan niet. Spleetjes van je (microgolf)oven en kookplaat zijn een verstopplaats voor de vuilste etensrestjes. Je kan ze makkelijk kuisen door een doekje rond een mes te wikkelen en er zo even langs passeren. Een kookplaat kan je ook heel vaak een klein duwtje geven langs de onderkant om het nog makkelijker te maken.

Bron: Getty

5. Azijn is je beste vriend

Voor hardnekkige plekken of kalkaanslag op bijvoorbeeld je douchekop of in het toilet, is azijn je oplossing. Haal het water uit je toilet met een bekertje of draai de kop van je douche. Laat wat azijn koken en vervolgens laat je die goed inweken in je toilet of in de emmer met je douchekop. Daarna nog even afspoelen en schrobben, en alles is zo goed als nieuw.

6. Bakpapier in de douche

Azijn helpt bijvoorbeeld niet voor die druppelplekjes op je doucheraam of kraan. Daarvoor kan bakpapier dan weer wonderen verrichten. Neem een vel bakpapier, maak een propje en wrijf er lichtjes mee over de plekken. In vijf minuten blinkt alles weer als een spiegel.

7. Draai een wasje

Tijdens de schoonmaak verzamel je heel wat vuile vodden. Was ze meteen samen met enkele handdoeken, douchematjes of je vuile lakens. Nadien kan je alles weer mooi opbergen zodat je lenteschoonmaak compleet is.

Bron: Getty

8. Kuis de kuistoestellen

Iets wat veel mensen vergeten, maar de toestellen die schoonmaken, worden zelf ook vuil. De vaatwasmachine en stofzuiger kunnen de meeste mensen wel reinigen, maar wist je dat je ook je droogkast en wasmachine af en toe eens moet proper maken? Deze TikTok-video legt kort uit hoe.

@rotterdamse.poetsqueen #huishouden #wasmachine #wasmachinereiniging #wasmachineschoonmaken #Rotterdam #schoonmaken #fy #schoonmaaktips #poetsen #huishoudtip #voorjou #poetsenheeftaltijdzin👌🏻 #tippie #tippievanchaar #vaatwastablet #allesreiniger #wassen #vetluis ♬ Fun, light, honobo, everyday, piano solo – Dream Side Records
Meer
Lees meer...