Dokters waarschuwen voor gevaarlijke TikTok-trend: “Smeer geen lippenbalsem op je oogleden”

‘Beezin’ lijkt een populair gegeven te zijn op TikTok: je smeert lippenbalsem op je oogleden voor je naar een feestje gaat om zo een dronken of een stoned gevoel te krijgen. Anderen beweren zelf dat het je helpt om een langere tijd te kunnen studeren. Het lijkt een leuk idee, maar dokters wijzen nu op het feit dat dat absoluut niet veilig is.

Beezin is geen nieuwe trend: het dateert uit 2010 en flakkert sindsdien soms eens terug op. Het concept is simpel: je smeert één of andere lippenbalsem op je ogen en krijgt er een zweverig gevoel van. Experts beweren echter dat je niet dronken kan worden van de lippenbalsem, maar dat het een geïrriteerd effect geeft dat je inderdaad het gevoel kan geven dat je alcohol gedronken hebt.

Pepermuntolie

Volgens dokter Olivia J. Killeen, klinisch docent bij de afdeling Oogheelkunde en Visuele Wetenschappen van Michigan Medicine, is pepermuntolie de boosdoener in de lippenbalsem. “De pepermuntolie of menthol in de balsem kan een tintelend gevoel veroorzaken, maar het maakt mensen niet echt high of veroorzaakt niet hetzelfde soort chemische reactie in het lichaam als drugs of alcohol,” verklaart ze.

Burt’s Bees

Het is opvallend dat er vooral sprake is van Burt’s Bees-lippenbalsem. Burt’s Bees is een groot skincare-merk. Het verkoopt producten die gemaakt zijn van volledig natuurlijke ingrediënten en is vooral bekend om zijn lippenbalsems, die gemaakt zijn met een bepaalde hoeveelheid bijenwas – vandaar de naam. Het bedrijf benadrukt daarom dat het om natuurlijke producten gaat er een niks kwalijks kan gebeuren als het product gebruikt wordt op de manier waarvoor het oorspronkelijk bestemd is.

Experten en dokters willen nu verduidelijken dat het smeren van lippenbalsem op je oogleden gevaarlijk is. “Als het product in je ogen komt, kan dat ernstige schade aanrichten”, klinkt het.

@miybol Absolute menace #fyp #beezin #burtsbees #villainoriginstory ♬ Take My Breath Away (Love Theme from "Top Gun") – Berlin
Meer
Lees meer...