American Football-ster Tom Brady (45) kondigt opnieuw afscheid aan van NFL: “Deze keer voorgoed”

Tom Brady, volgens velen de beste American Football-speler ooit, heeft zijn afscheid aangekondigd van de sport. Dat deed de 45-jarige quarterback met een korte videoboodschap op sociale media. Daarin beklemtoont Brady, die exact een jaar ook zijn afscheid aankondigde, dat zijn beslissing deze keer wel definitief is.

Het verhaal van de carrière van Tom Brady is een verhaal zoals Amerikanen het graag hebben. Ondanks meer dan degelijke prestaties in college football aan de University of Michigan werd de quarterback in 2000 pas als 199ste gekozen in de NFL-draft. Daarin kiezen ploegen om de beurten tussen de jonge spelers die prof willen worden. Het feit dat de frêle Brady tijdens de combine, waarin de talenten zichzelf kunnen tonen aan de NFL-scouts, op heel wat tests het zwakst scoorde van iedereen zorgde voor veel twijfel. Velen vreesden dat hij te kort zou komen om het te maken in de zware American Football-competitie.

New England Patriots

Het waren uiteindelijk de New England Patriots die de gok toch waagden, iets waar ze geen spijt van zouden krijgen. De club of franchise uit het noordoosten van de Verenigde Staten had voor 2000 nog nooit een Super Bowl, de titelwedstrijd van de NFL, gewonnen en amper twee keer de finale gehaald. Daar zou echter snel verandering in komen.

In zijn eerste seizoen speelde Tom Brady amper enkele minuten. Het jaar erna was hij al opgeklommen van vierde quarterback tot tweede, achter Drew Bledsoe. Toen die laatste zich tijdens de tweede wedstrijd van het seizoen blesseerde, kreeg Brady zijn kans. In 20 jaar bij de Patriots speelde Brady uiteindelijk negen Super Bowl-finales en won hij er zes.

Tampa Bay Buccaneers

Drie jaar geleden verraste de toen al 42-jarige quarterback vriend en vijand door ‘zijn’ New England Patriots te verlaten voor een nieuw avontuur bij de Tampa Bay Buccaneers. Die club had sinds 2007 de play-offs van de NFL niet meer gehaald en sinds 2002, hun enige titel tot dan, geen play-offwedstrijd meer gewonnen. Maar met Tom Brady pakten de Buccaneers in 2021 meteen de titel, goed voor zijn zevende Super Bowl. Bovendien werd hij voor de vijfde keer uitgeroepen tot MVP van de finale. In beiden is hij recordhouder, net als in tientallen andere statistieken.

Het jaar erna toonde hij zich in het regulier seizoen opnieuw een van de beste quarterbacks. De play-offs voor Tampa Bay eindigden echter in de kwartfinale na een 30-27-nederlaag tegen de LA Rams, de latere kampioen. Het zorgde ervoor dat Brady exact één jaar geleden zijn afscheid van de sport aankondigde. Veertig dagen later kwam hij daar echter op terug en besloot hij “dat zijn plaats op het veld was en niet in de tribune”.

Moeilijk slotjaar

Niet veel later strandde zijn huwelijk. Volgens volgers was dat omdat voormalig topmodel Gisele Bündchen het beu was dat manlief zijn sportpensioen maar bleef uitstellen. Het is namelijk algemeen geweten dat American Football door de vele harde botsingen en hersenschuddingen zeer schadelijk is voor het lichaam op lange termijn. Die zeer gemediatiseerde scheiding zou zorgen voor een moeilijk jaar voor Tom Brady.

Uiteindelijk haalde hij wel nog voor de twintigste keer – op 23 seizoenen – de play-offs. Maar daar strandde hij in de eerste wedstrijd, al was dat volgens kenners zeker niet de schuld van Tom Brady. Die was als oudste speler in de NFL nog steeds een van de beteren. Meteen na die wedstrijd begon echter opnieuw het speculeren over zijn toekomst. En daar heeft de 45-jarige Amerikaan woensdag duidelijkheid over gegeven.

Afscheid

“Ik weet dat er vorig jaar heel wat te doen was over mijn overschat. Dus toen ik vanmorgen wakker werd, dacht ik, deze keer ga ik gewoon een boodschap inspreken om het iedereen direct te laten weten”, zei
Tom Brady in een video op Twitter. “Ik zal niet langdradig zijn. Je krijgt maar één superemotioneel pensioen en ik heb het mijne vorig jaar opgebruikt. Heel erg bedankt aan jullie allemaal voor jullie steun. Bedankt aan iedereen om mij mijn droom te laten beleven. Ik zou er niets aan willen veranderen.”

Toekomst

Tom Brady, die met zijn scheiding en het FTX-debacle het voorbije jaar heel wat van zijn verzamelde fortuin verloor, zal ook na zijn American Football-pensioen niet stilzitten. Zo tekende hij vorig jaar een tienjarige deal met Fox Sports ter waarde van naar schatting 375 miljoen dollar (341 miljoen euro).

Brady is de laatste jaren uitgegroeid tot meer dan een sportman. TB12, naar zijn initialen en rugnummer, is ondertussen een populaire merknaam die gebruikt wordt om onder andere trainingsmethoden en gezonde voeding te promoten. Daarnaast heeft hij met Religion of Sports een mediabedrijf en met Brady Brand een kledinglijn.

Luister hier naar de afscheidsboodschap van Tom Brady:

Bekijk hier de indrukwekkende statistieken van Tom Brady:

Meer
Lees meer...