Tommy Dorfman (Ryan uit ’13 Reasons Why’): “Ik ben een transvrouw”

Tommy Dorfman, die je kan kennen als Ryan uit 13 Reasons Why of Bobby uit Jane The Virgin, heeft in een interview met Time verteld dat ze transgender is. “Ik ben zo blij dat ik mezelf kan herintroduceren als de vrouw die ik vandaag ben. Mijn voornaamwoorden zijn zij/haar”, schrijft ze in een post op Instagram.

“Ik ben een transvrouw. Mijn voornaamwoorden zijn zij/haar. Mijn naam is Tommy.” Met die woorden maakt Tommy Dorfman duidelijk aan de wereld dat ze een vrouw is. “Sinds een jaar identificeer ik me en leef ik in mijn privéleven als vrouw, als transvrouw.” Dorfman deelde het nieuws met een interview voor Time dat ze afnam met auteur en persoonlijke vriendin Torrey Peters. Zij leerden elkaar kennen omdat Tommy contact met haar opnam nadat ze de roman Detransition, Baby las. Dat boek vertelt het verhaal van drie vrouwen die een onconventioneel gezin vormen bestaande uit een transvrouw, een cisgender vrouw en een vrouw die een detransitie onderging. Een verhaal dat resoneerde met Tommy.

Herintroductie

In het begin van het interview maakt Tommy duidelijk dat ze niet “uit de kast komt”. “Het is grappig om het te zien als uit de kast komen, want ik ben niet veranderd. Ik zie vandaag als de herintroductie van mezelf als vrouw, nadat ik een medische transitie ondergaan heb. Uit de kast komen wordt gezien als een grote onthulling, maar ik was nooit in de kast.”

Dorfman kiest niet voor een nieuwe naam. “Ik ben vernoemd naar de broer van mijn moeder die overleed een maand nadat ik geboren was. Ik voel me sterk verbonden met die naam, als verwijzing naar een oom die me vasthield toen hij stervende was. Dit is een evolutie van Tommy. Ik ben juist meer Tommy aan het worden.”

Instagram

Wie Tommy volgt op Instagram kon haar transitie meevolgen. Dat was een bewuste keuze van de actrice. “Ik beleefde deze andere manier van uit de kast komen, waarbij ik me niet veilig genoeg voelde om erover te praten, dus deed ik het gewoon. Ik ontdekte dat je transitie iets moois is. Waarom dan de wereld niet laten meekijken hoe het verloopt? Daarom hield ik via Instagram een soort dagboek bij, eentje dat een lichaam toont in een fluïde staat.”

“Maar, als een publiek persoon, heb ik geleerd dat mijn weigering om verduidelijking te geven, me de vrijheid kan ontnemen om mijn eigen verhaal te vertellen. Door deze medische transitie werd er over mijn lichaam gesproken en dat voelde overweldigend. Daarom heb ik recent een voorbeeld genomen aan andere mensen die zich outten als trans. Er is de versie die ik niet kon doen. Verdwijnen voor twee jaar en dan terugkomen met een nieuwe naam, een nieuw gezicht en een nieuw lichaam. Maar dat is niet wat ik wilde.” Daardoor liet Tommy al haar fans meevolgen tijdens haar transitie via Instagram, zonder dat het in woorden moest omschrijven.

Meer
Lees meer...