Toyota en Subaru roepen elektrische wagens terug wegens mogelijk loskomende wielen

De Japanse autobouwer Toyota roept 2.700 van zijn elektrische SUV’s bZ4X terug. De reden daarvoor: de wielbouten kunnen tijdens het rijden loskomen. Ook een elektrische SUV van Subaru, genaamd Solterra, wordt teruggeroepen vanwege hetzelfde probleem.

Alle exemplaren van de bZ4X die de afgelopen twee maanden geleverd zouden zijn, worden door Toyota teruggeroepen. Ze werden geproduceerd tussen maart en juni.

“Als onmiddellijke maatregel voor alle voertuigen, verzoeken we de klant om te stoppen met het gebruik ervan”, zei het bedrijf in een document. De wielbouten kunnen losraken “als gevolg van herhaaldelijk scherpe bochten en plotseling remmen. Als u in die toestand blijft rijden, ontstaat er een abnormaal geluid en in het ergste geval worden de banden beschadigd”, aldus het bedrijf.

Europese markt

“Als een wiel tijdens het rijden losraakt van het voertuig, kan dat leiden tot verlies van controle over het voertuig, waardoor het risico op een botsing toeneemt”, zei een woordvoerder van Toyota tegenover de BBC. “Niemand mag met deze voertuigen rijden totdat het probleem is verholpen.”

Illustratie van loskomende wielbouten bij Toyota bZ4X – afbeelding: Toyota

De oorzaak van de loszittende wielbouten zou nog onderzocht worden. Toyota adviseert klanten om hun lokale erkende Toyota-dealer op de hoogte te brengen. Die zal dan de bZ4X ophalen voor onderhoud en gratis een leenwagen ter beschikking stellen.

2.200 van de teruggeroepen auto’s zouden voor de Europese markt bestemd zijn, 270 voor Noord-Amerika, 112 voor Japan en 60 voor de rest van Azië.

Partnerschap met Subaru

Het Japans autobedrijf wil tegen 2030 dertig modellen van elektrische wagens op de markt brengen en tegen dat jaar wereldwijd 3,5 miljoen elektrische wagens verkopen. Het investeert ook 2 biljoen yen (14 miljard euro) in het onderzoek en de ontwikkeling van batterijen voor die wagens.

De SUV is Toyota’s eerste massageproduceerde elektrische wagen. Hij heeft een rijbereik van 500 kilometer met één motor en 460 kilometer met het sterkere model dat met twee motoren is uitgerust.

De “bZ” in de naam van de auto staat voor de “beyond zero”-serie. Die serie omvat sport-utility voertuigen, pick-uptrucks en sportauto’s.

Ook Subaru roept 2.600 auto’s terug vanwege dezelfde problemen als Toyota. Het gaat om de SUV Solterra, die in een partnerschap tussen de twee autofabrikanten in gebouwd.

(mah)

Meer
Lees meer...