Trump-aanhanger die Capitool bestormde, stuurde dat z’n ex een “idoot” was, zij gaf hem aan bij de politie

De bestorming van het Amerikaanse Capitool begin januari werd door heel wat Trump-aanhangers op beeld vastgelegd. Het grootste deel van die mensen zijn slim genoeg geweest om niet met die beelden naar buiten te komen. Het grootste deel, want één van hen stuurde verschillende video’s en foto’s naar z’n ex. Daarvoor had hij haar al een “idioot” genoemd, omdat ze niet geloofde dat de presidentsverkiezingen vervalst waren. Een dag later gaf ze hem aan bij de politie.

Honderden aanhangers van (ondertussen) voormalig Amerikaans president Donald Trump bestormden begin januari het Capitool. Dat gebouw wordt vaak ook het hart van de Amerikaanse democratie genoemd. De bestorming had een reden. De Trump-aanhangers vertrouwden hun politiek idool dat beweerde dat de verkiezingen vervalst waren.

“Je bent een idioot”

Eén van die mensen was Richard Michetti. Hij stond steevast achter Donald Trump en geloofde dat stemmen via de post illegaal was. Dat maakte hij ook z’n ex-vriendin verschillende keren duidelijk, terwijl hij het Capitool aan het bestormen was. Dat heeft BuzzFeed News bekendgemaakt.

“Als je niet doorhebt dat de verkiezingen vervalst zijn, ben je een idioot”, stuurde hij haar via sms. Eerder had hij ook al laten weten dat “ze het gebouw bestormd hebben”, maar dat de politie hen heeft “tegengehouden met traangas en paintballkogels”. Michetti was er volledig van overtuigd dat hij in z’n recht was, want het Capitool was volgens hem “publiek domein”.

Gearresteerd

Da’s niet waar. En precies dat is ook de reden dat de sms’jes van Michetti openbaar zijn gemaakt. Z’n ex, die hij op die bewuste 6 januari “een idioot” had genoemd, was namelijk een dag later naar de politie gestapt om hem aan te geven. Michetti werd opgepakt, maar terug vrijgelaten en in huisarrest gezet tot z’n proces van start gaat.

Hij wordt beschuldigd van het verstoren van officiële procedures binnen het Congres (wat een misdrijf is) en van het onrechtmatig betreden van afgeschermde gebouwen of terreinen en het gewelddadig betreden en zich wanordelijk gedragen op het grondgebied van het Capitool.

Duizenden tips

De FBI heeft sinds de bestorming van het Capitool al duizenden tips gekregen over mogelijke daders. Eén van die tips kwam dus van de ex-vriendin van Richard Michetti. Zij gaf de FBI toegang tot de berichten en beelden die ze van haar ex had gekregen. Bovendien kon ze ook andere informatie geven, zoals z’n geboortedatum en telefoonnummer.

Meer
Lees meer...