Trump suggereert uitstel Amerikaanse presidentsverkiezingen uit vrees voor “fraude”

Donald Trump suggereert dat de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 3 november best uitgesteld worden om “fraude” te vermijden. Veel staten overwegen om een systeem van stemmen per post in te voeren, om zo wachtrijen aan stemlokalen te vermijden in coronatijden. Trump zegt dat het niet zeker is dat stemmen per post veilig en betrouwbaar is. Volgens de grondwet kan alleen het Congres de datum van de verkiezingen bepalen, niet de president.

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1288818160389558273?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1288818160389558273%7Ctwgr%5E&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.standaard.be%2Fcnt%2Fdmf20200730_94810278

“Verkiezingen uitstellen tot mensen fatsoenlijk en veilig kunnen stemmen???”, tweet Donald Trump. Volgens de president zal stemmen per post in de praktijk betekenen dat “andere landen” invloed kunnen uitoefenen op de verkiezingen. “Dit zal de meest onnauwkeurige en frauduleuze verkiezing in de geschiedenis worden”.

Stemmen in coronatijden

Veel staten willen beroep doen op het systeem van stemmen per post, om lange wachtrijen aan stembureaus zo veel mogelijk te vermijden. Het is niet de eerste keer dat Trump laat blijken geen voorstander te zijn van stemmen per post, volgens hem is dat systeem niet waterdicht. Omdat er in het verleden nog nooit tekenen waren van grootschalige fraude met stemmen via de post, zien Amerikaanse media en politieke wetenschappers geen bewijs voor die claim.

Bovendien heeft Trump niet de macht om de verkiezingsdatum unilateraal uit te stellen, dat ligt bij het Congres, waar de oppositie het voor het zeggen heeft.

In het verleden stemde Donald Trump zelf al meerdere keren via de post.

Slechte peilingen

Terwijl doet Donald Trump het nog steeds slecht in de peilingen. In de ‘swing states’, waar evengoed een Democraat als een Republikein kan winnen, ligt hij ver achter op zijn rivaal Joe Biden. Eerder deze maand besloot de president een nieuwe campagnedirecteur aan te duiden. Naar het schijnt was de president niet tevreden over de koers die zijn vorige campagneleider uitzette.

Meer
Lees meer...