Turkije blokkeert weer toegang tot Twitter en WhatsApp

Turkije heeft de toegang tot sociale netwerken Twitter en WhatsApp geblokkeerd. De blokkade volgt nadat de Turkse politie leiders van de pro-Koerdische partij HDP heeft gearresteerd. Dat leidde tot protest, ook op sociale media. En er is ook een bomaanslag geweest die wellicht verband houdt met de arrestaties.

In Turkije zijn twee leiders van oppositiepartij HDP opgepakt. Ook negen andere parlementsleden van de Koerdische partij werden gearresteerd. Twee andere HDP-politici konden niet worden gearresteerd omdat ze in het buitenland zijn. De regering van president Recep Tayyip Erdogan beschouwt de HDP als een verlengstuk van de verboden PKK.

Selahattin Demirtas werd opgepakt bij een inval in de zuidoostelijke stad Diyarbakir. Figen Yüksekdag werd in Ankara gearresteerd. Demirtas twitterde vlak voor zijn arrestatie nog dat de politie voor de deur stond. “Ze willen me met geweld oppakken.”

“Banden met PKK”

De politici werden opgepakt omdat ze weigerden te getuigen over “terroristische propaganda”. Yüksekdag werd eerder al beschuldigd van terroristische propaganda, omdat ze Koerdische strijders in Syrië had geprezen. Afgelopen zaterdag nam de rechter haar paspoort in, om te voorkomen dat ze naar het buitenland zou vluchten.

Turkije zegt dat de HDP banden heeft met Koerdische Arbeiderspartij (PKK), die op de internationale terreurlijsten staat. De HDP ontkent dat.

Eerder dit jaar was de parlementaire onschendbaarheid van bijna alle HDP-parlementariërs opgeheven. De partij heeft 59 zetels van de 550 in het parlement en is daarmee de derde partij van het land.

Bom

Na de aanhoudingen zijn dus ook onder meer Twitter en WhatsApp geblokkeerd. Turkije heeft in het verleden vaker sociale netwerken geblokkeerd in navolging van ophef. In oktober 2015 gebeurde dat na aanslagen in Ankara.

WhatsApp en Facebook zijn geblokkeerd door de snelheid van beide diensten enorm te verlagen. Ze zijn daardoor nagenoeg onbruikbaar.

Na de aanhoudingen was het onrustig in Diyarbakir. Figen Yuksekdag, een van de leiders van de HDP, werd daar donderdagnacht gearresteerd. Bij een explosie bij een politiebureau zijn daar zeker 20 gewonden gevallen. Volgens de Turkse regering is de explosie veroorzaakt door een autobom. Mogelijk zit de Koerdische PKK achter de aanslag.

Meer
Lees meer...