Twaalf keer meer kans dat je sterft door wurgseks dan dat je omkomt door terrorisme

Nadat de Saoedische koning Abdallah de westerse wereld waarschuwde dat de jihadisten van IS terroristische aanslagen zullen gaan plegen in Europa, komen er nieuwe veiligheidsmaatregelen. Er werd zo al beslist dat in Europa luchtvaartmaatschappijen al hun gegevens van passagiers in real time moeten delen met de overheid. Maar hoe groot is de dreiging van dat terrorisme echt voor ons? Hier volgt een ontnuchterend (kosten)plaatje van een hoop bangmakerij:

Leven in angst blijkt geen goedkope grap te zijn. Exacte cijfers heeft niemand, maar de meeste analisten zijn het er wel over eens dat de oorlog tegen het terrorisme sinds de aanslagen van 9/11, straks 13 jaar geleden, de westerse wereld ondertussen ongeveer 5.000 miljard heeft gekost. 

Die kosten gaan ook niet echt naar beneden, integendeel. Alleen, wat Europa betreft, is de terroristische dreiging, of de kans dat je slachtoffer wordt van een aanslag of zelfs een vliegtuigkaping immens klein. Veel, veel kleiner anno 2014 ook dan in de jaren zeventig of tachtig bijvoorbeeld. 

Geheugens zijn kort, maar met onder meer de IRA, het Baskische ETA, de Rote Armee Fraktion/Bader-Meinhof-Groep, de Rode Brigades en onze eigen CCC tijdens die twee decennia, had Europa een reëel en erg bloedig terreurverhaal.

17.600 keer meer kans op hartaanval

Je hebt als Belg bijvoorbeeld vandaag de dag 17.600 keer meer kans om te sterven aan een hartaanval dan ooit slachtoffer te worden van een terroristische daad. Je hebt 12.571 keer meer kans om van kanker te sterven dan door een terroristische aanslag.

De kans dat je sterft in een auto-ongeval is 1.048 keer groter dan dat je sterft door een terroristische daad. De kans dat je sterft door te vallen of te struikelen is 404 keer groter dan dat je omkomt door terrorisme. Je hebt ook 100 keer meer kans dat je vermoord wordt door iemand in je naaste familie dan door een terrorist.

Of, nu we toch bezig zijn, 87 keer meer kans om te verdrinken in je eigen bad, of, voor de avontuurlijk aangelegde onder jullie, 12 keer meer kans om aan je eind te komen door wurgseks.

44.000 keer meer gespendeerd dan aan kankeronderzoek

Dood door bliksem komt in onze contreien tien keer meer voor dan slachtoffer worden van terrorisme, en dat is ongeveer dezelfde odds als doodgebeten te worden door een hond. Voor heel Europa geldt trouwens dat je tot acht keer meer kans hebt om door een politieagent te worden verwond dan door een terrorist.

Als we even gaan kijken wat er uitgegeven wordt aan preventie per slachtoffer, komen we tot het schrijnende cijfer 44.000. Of: per slachtoffer van terrorisme is 44.000 keer meer gespendeerd door de westerse wereld, of toch tenminste qua belastinggeld, sinds 9/11 dan per kankerslachtoffer.

Maar wat als we niks zouden doen?

De vraag is natuurlijk: maar hoeveel slachtoffers zouden er vallen als we dat geld niet zouden uitgeven en die anti-terreurmaatregelen niet zouden nemen? Moeilijk, niet? De Amerikaan John Mueller, een politiek wetenschapper en de Australiër Mark Stewart hebben desalniettemin geprobeerd daar een antwoord op te vinden. 

Ze kwamen er op uit dat om de huidige kosten van de strijd tegen terrorisme te verantwoorden er elke dag vier aanslagen afgewend zouden moeten worden in de westerse wereld. Het aantal mislukte, verijdelde maar ook geslaagde terroristische aanlagen in de Europese Unie blijft volgens Europol overigens afnemen. Vorig jaar waren er 174 “politiek gekleurde incidenten” in Europa. Daarbij moet wel gezegd worden dat extreemrechtse loners met een passie voor vuurwapens en andere racistische daden van agressie ook in die categorie thuishoren.

Reis boeken

Naast de kost in geld is er nog een andere prijs die we betalen voor de strijd tegen terrorisme, en dat is die van onze privacy. Op aandragen van de Britten gaat er bijvoorbeeld in Europa een real time gegevensoverdracht tussen luchtvaartmaatschappijen en de overheden komen. Of: wanneer je een reis boekt, dan zal de overheid het meteen weten.