‘UEFA komt volgende maand met sancties voor 10 (grote) clubs die vorig seizoen de Financial Fair Play-regel hebben overtreden’

De Europese voetbalbond UEFA zou een watchlist hebben van zo’n 20 ploegen die het extra in de gaten houdt omdat ze mogelijk de regels rond de Financial Fair Play (FFP) overtreden zouden hebben. Het gaat om een onderzoek in verband met het seizoen 2020-21. Volgende maand zouden zo’n 10 ploegen zich aan een straf mogen verwachten, al is het nog niet duidelijk hoe zwaar die kan uitvallen.

Volgens The Times zou de Europese voetbalbond UEFA de financiële transacties van 20 clubs in het seizoen 2020-21 nauwlettend in de gaten hebben gehouden. De komende tijd zou met deze ploegen gesprekken worden aangeknoopt. Zo’n 10 van hen mogen zich ook aan sancties verwachten. Over wie het gaat, wou de UEFA voorlopig geen commentaar geven.

Straffen voor 10 clubs

De regels van de Financial Fair Play (FFP) houden in dat over drie jaar tijd ploegen maar 30 miljoen euro verlies mogen hebben. Covid-gerelateerde verliezen en zogenaamde “gezonde” uitgaven worden daarbij niet in rekening gebracht. In dat laatste geval gaat het bijvoorbeeld over uitgaven voor vrouwen- en jeugdvoetbal.

Bij de 10 clubs die zich aan een straf voor het overtreden van de FFP mogen verwachten, zouden onder andere PSG, Inter, Marseille en AS Roma zitten. Voor de twee Franse clubs zou het gaan om boetes, terwijl de Italiaanse ploegen vermoedelijk ook transferbeperkingen opgelegd krijgen.

Super League

Ook Barcelona en Juventus worden genoemd, maar zij zitten nog in een rechtszaak verwikkeld met de UEFA rond hun poging tot het oprichten van een aparte competitie, de zogenaamde Super League. In tegenstelling tot andere clubs die bij dat project betrokken waren, bereikten Barcelona en Juventus nog geen akkoord met de UEFA over een straf.

Meer
Lees meer...