UEFA beslist tot verdere sancties tegen Russische voetbal

De Russische voetbalteams worden volgend seizoen geweerd uit alle Europese competities. Dat heeft de Union of European Football Associations (UEFA) gemeld. De maatregel geldt zowel voor clubelftallen als voor nationale selecties.

Opgemerkt wordt dat de maatregel noodzakelijk is om de organisatie van Europese voetbalcompetities voor alle betrokkenen in een veilige omgeving te kunnen garanderen.

Portugal

De UEFA had eerder al Russische teams tot nader order uit zijn competities geweerd. Daarmee kreeg het Russische voetbal de rekening gepresenteerd van de beslissing van de Russische dictator Vladimir Poetin om Oekraïne aan te vallen. Die sancties zijn nu verlengd en uitgebreid. Daarbij werd benadrukt dat er volgend seizoen geen Russische clubs in de Europese competities zullen worden toegelaten. Daarmee wordt aan de Russische clubs de toegang tot de Champions League, de Europa League en de Europa Conference League ontzegd.

Tevens bevestigde de UEFA dat Rusland eveneens wordt uitgesloten van een deelname aan het Europees Kampioenschap voor Vrouwen, dat tijdens de maand juli in Engeland wordt georganiseerd. De plaats van Rusland op dat tornooi zal door Portugal worden ingenomen. De organisatie maakte verder bekend dat ook het Russische bod voor de organisatie van het Europees voetbalkampioenschap over zes of tien jaar te organiseren is afgewezen. Rusland had die kandidatuur ingediend nadat de oorlog tegen Oekraïne was begonnen.

De kandidatuur werd onontvankelijk genoemd. Gewezen werd op de gestelde voorwaarden, waarbij bieders moeten garanderen dat de UEFA, andere bieders, de biedingsprocedure of het Europese voetbal niet in diskrediet zullen worden gebracht. Dat kan Rusland volgens de UEFA onmogelijk garanderen.

Qatar

Het Russische voetbal had na de invasie in Oekraïne met een reeks sancties geconfronteerd. Onder meer werd de Russische nationale ploeg geweerd uit het Wereldkampioenschap dat later dit jaar in Qatar wordt georganiseerd.

De Russische voetbalbond was in maart tegen die beslissing in beroep gegaan bij het Court of Arbitration for Sport (CAS), maar werd daarbij in het ongelijk gesteld. Daarmee was de deelname van Rusland aan het Wereldkampioenschap in Qatar al definitief geblokkeerd.

Ook in het futsal en de jeugdcompetities van het Europese voetbal blijven Russische vertegenwoordigers verder geweerd.

Meer
Lees meer...