Vaccinaties in Vlaamse ziekenhuizen voorlopig uitgesteld

Het ziet ernaar uit dat de vaccinaties van het personeel van de Vlaamse ziekenhuizen niet zal verlopen zoals gepland. Reden daarvoor is onzekerheid. Vaccinproducent Pfizer kan namelijk niet verzekeren dat er op tijd genoeg vaccins geleverd zullen worden. De overheid heeft daarom beslist om die vaccinaties voorlopig uit te stellen.

Vaccinproducent Pfizer is niet zeker dat er genoeg vaccins zullen zijn om de komende weken het ziekenhuispersoneel in Vlaanderen te kunnen vaccineren. Daarom heeft de overheid beslist om die vaccinaties voorlopig uit te stellen.

Vaccins uit de diepvriezer

De ziekenhuizen kunnen de vaccinaties wel nog opstarten zoals gepland. Ze zouden namelijk de vaccins kunnen gebruiken die nu nog in de diepvriezer liggen. Maar alles daarna is momenteel nog één groot vraagteken. Om problemen te vermijden heeft de overheid nu dus beslist om alles uit te stellen.

Niet uit te leggen

Maar daar zijn ze bij Zorgnet-Icuro, de grootste zorgkoepel in Vlaanderen, niet tevreden mee. Topvrouw Margot Cloet laat weten dat het uitstel voor het ziekenhuispersoneel een drama is.

Aan de ziekenhuismedewerkers, die ondertussen een jaar in de vuurlinie staan en ernaar hunkeren om weer op een normale manier te kunnen werken, krijg je dit niet meer uitgelegd”, klinkt het onder andere bij HLN.

Ze noemt de situatie “hallucinant”. “Dit is een onmogelijke situatie voor de ziekenhuizen. Vrijdag kregen we nog bericht over 37.000 vaccins, nu wordt alles uitgesteld.”

Realistisch communiceren

Cloet is vooral kwaad omdat het nog niet eens zeker is dat er te weinig vaccins zullen zijn. “Er zou toch realistisch gecommuniceerd moeten worden en niet op basis van voorspellingen? Kondig zoiets pas aan als je 500 procent zekerheid hebt. De mensen zijn nu zwaar ontgoocheld en teleurgesteld. Hoe krijg je hen nu nog gemotiveerd?”

Meer
Lees meer...