Venetië bant cruiseschepen in binnenstad

Venetië
Pexels

Venetië heeft ervoor gekozen om cruiseschepen uit het historisch centrum te houden. Dat heeft de stad besloten naar aanleiding van de crash met een cruiseschip in juni. Het schip van de MSC-rederij crashte toen in het Giudeccakanaal en verwondde vijf mensen.

De Italiaanse stad Venetië heeft officieel bekendgemaakt dat cruiseschepen niet langer tot in de binnenstad mogen varen. De burgemeester van Venetië, Luigi Brugnaro, heeft dat gedaan naar aanleiding van een crash met een cruiseschip in juni dit jaar. Hij heeft zelfs aan Unesco gevraagd om de stad op een erfgoed-blacklist te zetten zodat schepen niet langer binnen mogen.

Epa

Nieuwe aanlegplaats

De Venetianen hebben al langer problemen met de cruiseschepen in het historische deel van de stad. Zij vinden namelijk dat zo’n schip heel de skyline van Venetië bederft. Het Italiaanse stadje trekt jaarlijks zo’n twintig miljoen toeristen aan, dat zijn dus zeer veel boten. De nieuwe locatie waar de schepen gaan aanmeren is nog niet bekend. De stad zal in samenspraak met de inwoners beslissen wat de beste optie is.

Cruiseschip dat vast zat Noordse wateren heeft de kust bereikt.

Dubrovnik als voorbeeld

Het is niet de eerste keer dat cruiseschepen het centrum van een stad niet meer binnen mogen. In Dubrovnik in Kroatië mogen boten ook niet in het centrum van de stad varen. In plaats daarvan meren schepen aan in een haven dichtbij het centrum. Daar kunnen toeristen dan een taxi of het openbaar vervoer nemen tot de binnenstad.

Vorig jaar ging het bestuur van Dubrovnik zelfs nog een stap verder. Ze besloten om de bijl te zetten in het aantal cruiseschepen dat aanmeert per dag. Dat aantal werd teruggeschroefd naar amper twee schepen per dag. Bovendien mogen er maar 5.000 mensen op elk schip zitten.

De concrete stappen die Venetië gaat ondernemen tegen de cruiseschepen zijn nog niet bekend. Maar ze mogen niet meer in het historisch centrum varen. Vorige maand zocht het stadsbestuur ook toenadering tot andere havensteden, waaronder Brugge. Dat deed het bestuur om te overleggen over de impact die cruiseschepen hebben op hun stad.

Gesponsorde artikelen