Vlaamse voorronde ‘Eurosong’ keert in 2025 waarschijnlijk terug

Het afgelopen Eurovisiesongfestival was een succes voor België. Met een zevende plaats zorgde Gustaph met Because of You voor een van de beste Vlaamse resultaten ooit. Dat zorgde er ook meteen voor dat de terugkeer van de Vlaamse voorronde Eurosong niet eenmalig zal blijven. Gerrit Kerremans, Algemeen Muziekcoördinator bij de VRT, laat aan Songfestival.be namelijk weten dat de wedstrijd in 2025 vermoedelijk terugkeert.

Eurosong heeft in Vlaanderen een nogal dubbele reputatie bij de fans van het Eurovisiesongfestival. Het programma leverde lang om de twee jaar enkele weken vermakelijke televisie op. Maar de winnaar deed het zelden goed op het Songfestival zelf.

Zevende plaats voor Gustaph

Datzelfde resultaat leek in de maak toen Vlaanderen en een vakjury op 14 januari 2023 Because of You van Gustaph kozen als Belgische inzending voor het Eurovisiesongfestival. Ons land zakte bij de bookmakers namelijk naar de onderste regionen.

Meerdere goede repetities en een sterke halve finale zorgden er echter voor dat Gustaph ineens een verre outsider werd. Dat maakte hij uiteindelijk ook waar met een heel knappe zevende plaats in Liverpool.

Voor- en nadelen

Na dat goede resultaat kijkt Gerrit Kerremans alvast vooruit naar 2025, de volgende keer dat de VRT de Belgische inzending mag kiezen. “Een preselectie organiseren heeft voor- en nadelen. We vinden het belangrijk dat als we een wedstrijd op poten zetten, alle kandidaten die deelname moeten aankunnen. Met Gustaph zien we dat zijn stressbestendigheid, onvermoeibaarheid en vocale capaciteiten gigantisch zijn en dat heb je niet met iedereen. Door een wedstrijd geef je de keuze van de kandidaat uit handen en riskeer je dus ook te eindigen met iemand die dat veel minder heeft. Een beginnend artiest komt niet zo snel op z’n pootjes terecht”, legt hij uit.

“De kans is reëel dat we opnieuw een preselectie organiseren in 2025. Maar dat hangt ook sterk af van de budgettaire contouren en het is dus nu nog veel te vroeg om daar uitspraken over te doen”, besluit hij.

Meer
Lees meer...