Vlaanderen vraagt advies over vierde coronaprik, waarmee eind januari al kan begonnen worden

Als alles goed gaat kunnen eind januari al de eerste Vlamingen een vierde dosis van het coronavaccin krijgen. Dat heeft Vlaams minster van Volksgezondheid Wouter Beke (CD&V) gezegd aan VRT NWS. Hij laat weten dat daarover advies is gevraagd aan de Hoge Gezondheidsraad.

De vaccinatiecampagne in ons land loopt nog steeds voorspoedig. Op 6 januari 2022 had al 53 procent van de volwassen bevolking een boosterprik gehad. Ook de komende tijd krijgen veel mensen hun derde prik, want zo goed als iedere 18-plusser heeft ondertussen een uitnodiging gehad daarvoor.

Mensen met verzwakt immuunsysteem

“Eind januari zal zo goed als iedereen de boosterprik gekregen hebben. Het zou goed zijn, mochten we daarna kunnen starten met de vierde prik voor mensen met een verzwakt immuunsysteem. Als het sneller moet, willen we dat ook inplannen”, laat minister Wouter Beke weten. Naast mensen met onderliggende aandoeningen zouden ook bewoners van woonzorgcentra snel een vierde prik kunnen krijgen.

“Wij hebben in eerste instantie aan de Hoge Gezondheidsraad gevraagd of de mensen met een verzwakt immuunsysteem, die in september al hun boosterprik hebben gekregen, geen vierde prik moeten krijgen. Als we vier maanden bijtellen bij september en oktober, dan komen we eind januari al in de buurt. Daarom is het belangrijk om het advies van de wetenschappers te krijgen. Wij zijn vanuit Vlaanderen bezig om ons voor te bereiden voor die vierde prik, wanneer er een gunstig advies zal volgen”, gaat Beke verder.

Hoge Gezondheidsraad

Volgens viroloog Pierre Van Damme zal de Hoge Gezondheidsraad zich volgende week over die vraag buigen. Als er een positief advies komt, zouden de uitnodigingen voor de vierde dosis snel kunnen volgen. Dat schrijft De Morgen. België zou daarmee een van de eerste landen zijn die zo’n vierde prik geeft. Op dit moment is Israël het enige land dat bepaalde mensen al vier dosissen van het coronavaccin heeft gegeven.

Meer
Lees meer...