Left Right
scrollTop top

Volgende Overlegcomité halverwege september vermoedelijk laatste


Alexander De Croo OpenVld rug
© Frederic Sierakowski / Isopix

Het Overlegcomité besliste vandaag om vanaf 1 september heel wat coronamaatregelen te versoepelen. Toch blijven er nog steeds enkele beperkingen van kracht. Die zullen halverwege september opnieuw op tafel komen te liggen bij het volgende Overlegcomité, wat vermoedelijk meteen ook het laatste wordt.

Sinds het begin van de coronacrisis nu anderhalf jaar geleden worden beslissingen rond coronamaatregelen in ons land grotendeels federaal genomen. Daarvoor is zelfs – na lang wachten – een speciale pandemiewet ingevoerd. Aan die manier van werken komt binnenkort echter bijna een einde.

Einde federale crisisfase

Op het volgende Overlegcomité halverwege september zal namelijk gekeken worden hoe de federale crisisfase kan uitgefaseerd worden. “Dat is niet zo eenvoudig als het klinkt, want er komt wettelijk heel wat bij kijken”, zei Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) daarover op de persconferentie van het Overlegcomité. “Voor we dat beslissen, moeten we namelijk zorgen dat de andere beleidsniveaus van ons land klaar zijn om die taak over te nemen.”

Het is op dit moment wel nog niet duidelijk bij wie de verantwoordelijkheid voor eventuele coronamaatregelen in de toekomst zal komen te liggen. Vermoedelijk zullen in de eerste plaats de gewesten die taak op zich nemen, maar later kan die ook doorgeschoven worden naar de provinciegouverneurs of burgemeesters.

Mondmaskers

Iets anders dat al zeker op de agenda zal staan bij dat – mogelijk laatste – Overlegcomité halverwege september is het gebruik van mondmaskers. Vlaams minister-president Jan Jambon had die graag nu al volledig zien verdwijnen, maar zover is het nog niet. Ook na 1 september blijven mondmaskers onder andere verplicht in winkels, op het openbaar vervoer en als je rondloopt in horecazaken.

Op het Overlegcomité van halverwege september zal wel gekeken worden of het mogelijk is om die verplichting te laten vallen vanaf 1 oktober of eventueel later.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…