Much Ado About Nothing? VS schieten 3 UFO’s uit de lucht op 3 dagen en niemand die juist weet wat er gaande is

Amerikaanse militairen hebben de voorbije 3 dagen boven Noord-Amerikaans grondgebied drie ‘Unidentified Flying Objects’ (UFO) uit de lucht geschoten. Over welke objecten het juist gaat en waarvoor ze werden ingezet, blijft onduidelijk.


Hoofdredacteur Dominique Dewitte lichtte deze ochtend op Business AM een en ander toe.


Waarom is dit belangrijk?

In de VS neemt de nervositeit rond onbemande vliegende objecten toe. Sinds president Biden op 4 februari bevel gaf een Chinese luchtballon neer te schieten, zijn nog eens 3 vliegende voorwerpen door de Amerikaanse luchtmacht neergeschoten. Maar dat levert voorlopig meer vragen dan antwoorden op.

In het nieuws. Zowel op vrijdag, zaterdag als op zondag kwamen Amerikaanse militairen tussen om onbemande en ongeïdentificeerde vliegende objecten uit de lucht te halen. Dat gebeurde respectievelijk boven de staten Alaska en Michigan en boven Canadees grondgebied.

Meer vragen dan antwoorden

Zoom in. Dat levert voorlopig meer vragen op dan antwoorden.

 • De regering Biden slaagt er voorlopig niet in de herkomst van de objecten aan te duiden. Ook de reden waarom ze werden ingezet, blijft onduidelijk. Officials moeten dan ook het antwoord op de vele vragen schuldig blijven. 
 • Volgens het Pentagon worden nu meer van die vliegende objecten gespot. Omdat de parameters om die te lokaliseren na het incident met de Chinese ballon zijn verstrengd. Eerder lieten die trage objecten voor wat ze waren. 
 • De piloten die de objecten uit de lucht schoten denken dat het – ondanks insinuaties over buitenaardse ruimteschepen – om andere, kleinere luchtballons gaat. Velen daarvan worden door bedrijven en overheidsinstanties om wetenschappelijke doeleinden in de lucht gestuurd.
  • Volgens Michael Bohnert van de Amerikaanse Rand Corporation worden “dagelijks honderden weerballonnen opgelaten”.
  • Het National UFO Reporting Center, een niet-gouvernementele organisatie zonder winstoogmerk, verzamelt al tientallen jaren openbare meldingen van ongeïdentificeerde vliegende voorwerpen, waarvan er in een willekeurige maand zo’n 500 worden gemeld.
 • Ook NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg mengt zich in het debat. “De opkomst van UFO’s boven het Noord-Amerikaanse luchtruim maakt deel uit van een patroon van autoritaire staten als China en Rusland die hun activiteiten op het gebied van spionage tegen de NAVO opvoeren.”

Taiwan komt Biden ter hulp

Zoom out. De ballonsaga heeft de Republikeinen alvast voer gegeven om Biden in diskrediet te brengen. Hij zou te lang hebben gewacht om actie te ondernemen tegen de Chinese ballon.

 • De president heeft tegenover het Amerikaanse volk nog met geen woord over de incidenten gerept. De GOP eist nu antwoorden van Biden. Tot dan circuleren samenzweringstheorieën alom, gaande van buitenaards leven tot spionage-opdrachten.
 • Een persconferentie maandag geleid door John Kirby, een lid van de Nationale Veiligheidsraad, focuste vooral op de Chinese weerballon. De CCP (Chinese Communistische Partij) zou wel degelijk een ballonproject hebben dat gelinkt is aan het Chinese Volksleger.
  • Kirby gaf toe dat de Chinese ballon “een beperkte capaciteit zou hebben gehad om spionage-opdrachten uit te voeren”. Daarom zet VS zes Chinese entiteiten op de zwarte lijst waarvan het zegt dat ze verbonden zijn met het ballonprogramma.
  • De andere onbemande objecten vormden volgens Kirby een gevaar voor de luchtvaart, omdat ze aanzienlijk lager vlogen dan de Chinese ballon. Daarom werden ze neergehaald. Dat ook die ballonnen spionagecapaciteiten zouden hebben lijkt weinig waarschijnlijk.
  • Het Witte Huis richt nu een ‘UFO Task Force’ op dat onderzoek zal doen naar objecten in de lucht en de potentiële veiligheidsrisico’s die ze vormen.
 • Taiwan komt Biden alvast ter hulp. De afvallige provincie heeft de afgelopen jaren tientallen Chinese militaire ballonvluchten in zijn luchtruim waargenomen. Veel meer dan tot nu toe bekend was, waardoor de bezorgdheid dat Beijing een aanval op het land voorbereidt, toeneemt.
 • Maar China kaatst de bal terug en zegt dat Amerikaanse ballonnen in 2022 minstens 10 keer het luchtruim hebben geschonden. Washington ontkent.

Wat nu? Het incident met de Chinese ballon heeft de relaties tussen China en de VS op scherp gezet. De Republikeinen zullen elke mogelijkheid om Biden in diskrediet te brengen. Een persconferentie op maandag bracht alvast weinig duidelijkheid. Tot die er komt blijft de hele ballonsaga op het eerste zicht ‘much ado about nothing’.

(kg)

Meer
Lees meer...