Ethisch verantwoord shoppen, een manier om je minder schuldig te doen voelen bij het shoppen. Je draagt tenslotte bij aan eerlijke werkomstandigheden. Nietwaar? Bij duurzame mode wordt niemand oneerlijk behandeld en wordt onze ecologische voetafdruk niet aanzienlijk vergroot. In België hebben we een aantal modeketens die enkel ethisch verantwoorde kleding verkopen. Benieuwd waar jij kan gaan shoppen zonder schuldgevoel?
Zowel grote als kleine merken engageren zich om de ecologische voetafdruk te verkleinen. Zo hebben modeketens verschillende manieren om ecologische mode aan te bieden. Om te weten waar je wel of niet kan gaan shoppen, controleer je zelf best even welke modeketens duurzaam zijn.
Zelf checken
Fair Fashion
Schonekleren.be heeft een jaar lang onderzoek gedaan naar de werkomstandigheden van grote merken. Ze hebben meer dan 140 kledingmerken geanalyseerd en geëvalueerd op vlak van gedragscode, controle en transparantie. Het resultaat van de analyse vind je in Fair Fashion-app, die je kan downloaden op je smartphone. Het enige dat je moet doen is de merknaam ingeven. Nadien verschijnt een scorebord met extra informatie.
Goede Waar
De Nederlandse organisatie Goede Waar maakte ook een applicatie waarmee je de duurzaamheid van een merk kan controleren. De mobiele kledingchecker analyseerde 325 verschillende kledingmerken en het resultaat goten ze in de applicatie.
Ecoplan
Er bestaan heel veel winkels in Vlaanderen, waar je ethisch kan gaan shoppen. Op ecoplan.be kan je zelf op de kaart gaan zoeken naar ethische winkels en controleren welke modeketens zich ecologisch engageren.
Labels
Modeketens kunnen lid worden van Fair Wear Foundation (FWF), een vereniging die alle producties controleert en kledingbedrijven begeleidt naar 100 procent ecologische mode. Merken, distributeurs en producenten kunnen lid worden van de vereniging en zich engageren om gecontroleerd te worden en hulp te krijgen om duurzaamheid binnen hun bedrijf te verbeteren.
Het is niet omdat een bedrijf deelneemt aan het Fair Wear-programma dat haar producten ook 100 procent fair zijn. Als je lid wordt van FWF, betekent het dat je voldoende inspanningen levert om vooruitgang te boeken.
De vereniging telt intussen ook al enkele Belgische modebedrijven.
JBC
De winkel is ondertussen al twee jaar officieel lid van de FWF. De winkel heeft als motto “We care for you”: zij hebben als doel om elke dag verder te werken aan het duurzaam maken van hun kledingketens.
Bel&Bo
Op de website maken ze duidelijk dat ze staan voor duurzaam ondernemen. Daarnaast staat Bel&Bo voor kleur, kwaliteit en betaalbare prijzen. Doordat ze lid zijn van de FWF, houden ze ook rekening met correcte arbeidsomstandigheden in lageloonlanden.
Cotton Group
The Cotton group is al lid van de FWF sinds 2009. Zij houden vooral rekening met arbeidsreglementen bij het produceren van hun kleding.
Mayerline
Het merk voor vrouwen met stijl hecht belang aan kwaliteit maar ook aan eerlijke kleding. Ze waren zelfs één van de eerste ondernemingen in België die het duurzaamheidslabel van Fair Wear ontvingen.
Meer winkels
Daarnaast heb je ook nog de winkels ACP Promo- en werkkledij en Stanley & Stella die lid zijn van de de Fair Wear Foundation.
Daarnaast zijn er ook andere winkels die zich ethisch opstellen zonder lid te worden van FWF.
Host Concept
Deze winkel heeft een duurzaam karakter en biedt merken aan die ethisch of ecologisch zijn. Je kan ook online shoppen en dan krijg je je pakje aan in een gerecycleerde verpakking.
Supergoods
In de winkels van Supergoods vind je ook alleen maar 100 procent ethische mode. De winkel wil vooral bewijzen dat duurzaam design niet per se saai of lelijk moet zijn. Je vindt daar trendy merken en mooie outfits.