Left Right
scrollTop top

Waarom Braziliaanse homo’s en lesbiennes plots allemaal willen trouwen voor 1 januari


Waarom Braziliaanse homo’s en lesbiennes plots allemaal willen trouwen voor 1 januari

Braziliaanse homo’s en lesbiennes die met hun partner willen trouwen, proberen dat momenteel nog en masse rond te krijgen voor 1 januari. Daar is een goede reden voor: op 1 januari wordt de nieuwe president Jaïr Bolsonaro ingezworen. Bolsonaro is een notoir homofoob, hij is er zelfs trots op.

Wie in Brazilië nog twijfelde over een romantisch aanzoek, doet dat liever vroeger dan later. Beter zelfs: wie dit jaar nog wil trouwen, zou wel eens een njet op rekest kunnen krijgen, want holebikoppels in Brazilië bevolken tegenwoordig de burgerlijke stand van de Braziliaanse stadshuizen. Daar is een goede reden voor: president Bolsonaro komt zeer binnenkort aan de macht.

Trotse homofoob

Jaïr Bolsonaro wordt op 1 januari aanstaande president van Brazilië en dat is slecht nieuws voor holebirechten in het land. Momenteel kan je er als homokoppel gewoon trouwen, maar dat blijft misschien niet zo. Bolsonaro maakt er geen geheim van dat hij een verstokte homofoob is. Erger: hij is er trots op en heeft er een deel van zijn politieke carrière mee gemaakt.

In Roemenië mag je als homo of lesbienne nog steeds niet trouwen.

Zo zei Bolsonaro in een interview uit 2011 dat hij liever een dode zoon zou hebben dan ééntje die homo is. In 2017 werd hij veroordeeld omdat hij in een tv-interview had gezegd dat hij “nooit een zoon zou hebben die homo is, omdat zijn kinderen een goede opleiding hadden genoten” en dat hij “geen slechte gewoonten promootte.” Begrijpelijk dus, dat er wat paniek ontstaan is in de Braziliaanse holebigemeenschap.

Homohuwelijk in Brazilië

De aankomende vice-president Hamilton Mourão, heeft dan wel laten verstaan dat hij denkt dat het huwelijk enkel tussen mannen en vrouwen mag bestaan, hij beloofde ook om de wetgeving niet te veranderen. Maar het is duidelijk dat de Braziliaanse holebi’s er niet gerust op zijn: in Sao Paulo werden dit jaar al 40% meer huwelijken tussen holebi’s voltrokken dan vorig jaar. In heel Brazilië gaat het om 25%.

Australië zegt ja op het homohuwelijk!

De wetgeving in Brazilië zomaar omgooien, is niet evident. Net zoals in de meeste landen staan huwelijksrechten behoorlijk stevig vastgezet in de wet. Maar aangezien het recht op het huwelijk er ook in is gezet, kan het er ook worden uitgehaald, redeneren veel holebi’s. Daarbij tekende Bolsonaro vlak voor zijn verkiezing een engagement met de katholieke kerk waarin hij beloofde om de “echte betekenis van het huwelijk als een unie tussen man en vrouw” te verdedigen.

Dit is het eerste land waar het homohuwelijk weer wordt afgeschaft.

Aanvallen op homo’s

Zelfs als het huwelijk voor holebi’s in de wet blijft staan, wordt het een moeilijke periode voor holebi’s in Brazilië. De kans dat anti-discriminatieprogramma’s nog subsidies krijgen, is erg laag en Bolsonaro’s verkiezing heeft veel anti-holebibewingen een nieuwe wind onder de vleugels gegeven. Activisten melden nu al een stijging in het aantal incidenten waarbij homo’s het slachtoffer worden van geweld. Jaïr Bolsonaro wordt op 1 januari president, hij heeft een eerste termijn van vier jaar.

epa

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  45.011.246
 • Aantal
  doden
  1.180.948
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  392.258
 • Aantal
  doden
  11.308