Waarom slikken de F1-piloten dit weekend een pilletje?

Pillen zijn doorgaans niet toegelaten in de topsport, maar toch zullen de F1-piloten voor de Grote Prijs van Maleisië dit weekend een pilletje slikken. Dat bevat elektronica waarmee vanuit de paddock de lichaamstemperatuur kan worden opgevolgd.

Maleisië is één van de zwaarste races van het seizoen. Niet alleen is het er verschrikkelijk warm, de lucht is er ook extreem vochtig. De meeste piloten zullen na de race wel enkele kilootjes kwijt zijn. Het is dan ook belangrijk om te volgen hoe hun lichaam op die omstandigheden reageert. Dat kan nu dankzij een futuristisch pilletje. Dit weekend toont BBC hoe het werkt: in de show voor de start van de race zal ex-piloot Mark Webber een bezoek brengen aan Dr. Simon Sostaric.

Cruciale informatie

“Eigenlijk is het een eenvoudige thermometer. Er zit elektronica met siliconen in het pilletje verwerkt. Je slikt het gewoon door en na drie tot vier uur in de spijsvertering krijg je informatie over veranderingen in de lichaamstemperatuur”, zegt Sostaric in een teaser van de reportage. Op die manier kunnen ze een signaal opvangen, waarmee de temperatuur kan worden opgevolgd. Het is in ieder geval een comfortabele manier voor F1-piloten, want een andere optie is het gebruik van een rectale sonde.

Mark Webber kan dat beamen: “Ik weet eigenlijk zelf niet wat erin zit. Ik slik dit pilletje gewoon en een tijdje na de race zal het mijn lichaam wel verlaten. Het geeft de jongens cruciale informatie over wat we in de auto doorstaan.”

Meer
Lees meer...