Left Right
scrollTop top

Wat gebeurt er met je lichaam als je kijkt naar een horrorfilm?


Wat gebeurt er met je lichaam als je kijkt naar een horrorfilm?

Tijdens Halloween durven we wel een enge film op te zetten. Maar soms heb je vrienden in je groep die liever niet willen meekijken. Nu heb je een reden om ze te overtuigen want blijkbaar zou kijken naar een enge film wel gunstig zijn voor je. Zet die horrorfilm maar op de 31ste!

Als je kijkt naar een enge film komen er bepaalde hormonen vrij. Door de adrenaline die door je lijf raast, voel je bijvoorbeeld angst. Maar wist je dat adrenaline ook andere effecten heeft op je lichaam? Blijkbaar word je ook gelukkig van enge films. Vreemd hé?

Gelukkig worden van horror

Gelukkig worden van een enge film klinkt een beetje tegenstrijdig. Maar eigenlijk is daar een logische verklaring voor. Nadat je hebt gekeken naar gruwelijke monsters en enge moordenaars zou je je meer op je gemak voelen. Geen gevaar meer te zien, de angst is weg en je voelt je opgelucht. Het is allemaal achter de rug en je hebt alles overleefd. Zalig gevoel toch? Tot je in bed ligt waarschijnlijk … Brr!

Let wel op, volgens sociologe en schrijfster van het boek ‘Scream: Chilling Adventures In the Science of FearMargee Kerr, worden mensen die niet graag kijken naar enge films hier niet zo gelukkig van.

Are you scared yet?

Als je kijkt naar een enge film kan het zelfs zijn dat je (enkele) calorieën verbrandt. Een studie aan de universiteit van Westminster in het Verenigd Koninkrijk vroegen onderzoekers 10 mensen om naar 10 verschillende horrorfilms te kijken. Vooraf en nadien hebben de onderzoekers enkele gegevens opgenomen van de deelnemers. Tijdens de films werden ze uiteraard ook gemonitord. Denk maar aan ademhaling, hartslag, …

Nadat de onderzoekers alle resultaten vergeleken, bleek The Shining uit 1980 de meest calorieverbrandende horrorfilm te zijn in de reeks. De deelnemer die de film bekeek, schreeuwde zo’n 184 calorieën van zich af: dat staat bijna gelijk aan iemand van 64 kilogram die 40 minuten wandelt. Jaws en The Exorcist stonden op de tweede en derde plaats met 161 en 158 verbrande calorieën.

Immuunsysteem boosten

Volgens een studie aan de universiteit van Coventry in het Verenigd Koninkrijk helpen horrorfilms tegen infecties en ziektes. Mensen die naar een enge film kijken, maken meer ziekte- en infectiebestrijdende witte bloedcellen aan. Hierdoor wordt de immuunfunctie tijdelijk verbeterd.

De positieve effecten hangen ook af van wat je van de film verwacht en hoe bang je wil zijn. Liefhebbers van enge films kunnen dus heel wat voordeel halen uit horrorfilms.

Als je houdt van enge films, moet je zeker blijven kijken!

iStock

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  136.069.313
 • Aantal
  doden
  2.937.292
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  939.309
 • Aantal
  doden
  23.636