Wat is die ziekte van Lady Gaga eigenlijk: alvast niet ingebeeld …

Wat is die ziekte van Lady Gaga eigenlijk: alvast niet ingebeeld …

De Amerikaanse ster Lady Gaga stelt een deel van haar wereldtournee uit. De zangers moest naar haar lichaam luisteren en even een break inlassen. Ze lijdt aan fibromyalgie, een vorm van reuma die niet de gewrichten, maar de spieren en bindweefsels treft. Een serieuze ziekte die heel wat pijn meebrengt. 

Lady Gaga heeft haar tournee moeten uitstellen omdat ze een serieuze aandoening heeft. De popster lijdt aan een fibromyalgie, wat letterlijk pijn van spier- en bindweefsel betekent. “Ik dacht dat ijs zou helpen bij #Fibromyalgie. Ik had het mis en maakte het erger. Warmte/hitte is beter. Elektrisch warmtedeken, infrarode sauna, epsombaden”, klinkt het in de tweet van Lady Gaga.

De popster ligt nu in het ziekenhuis door de ziekte. Fibromyalgie valt te vergelijken met reuma. Maar in plaats van de gewrichten, heb je last aan de spieren en bindweefsel. De benaming komt van het Grieks: ‘Fibro’ staat voor bindweefsel, ‘myo’ voor spier en ‘algie’ betekent pijn. In het Nederlands spreekt men ook over ‘wekedelenreuma’ of ‘spierreuma’. Wetenschappers hebben de oorzaak van de ziekte nog niet achterhaald. Er zijn geen zichtbare oorzaken waardoor het ook moeilijk is om een diagnose te stellen. Daarom denken veel mensen dat de ziekte niet echt bestaat.

De ziekte komt vooral voor bij volwassenen tussen 20 en 60 jaar. Vrouwen hebben vaker last van de ziekte.

Symptomen

Als je lijdt aan fibromyalgie, heb je een chronische pijn en stijfheid over je hele lichaam. Vooral nek, schouders, heupen en handen zijn dan erg gevoelig.

Lady Gaga meldde enkele weken geleden dat ze het rustiger aan ging doen, maar blijkbaar was de pijn toen al veel te erg. Naast de stijfheid en pijn hebben patiënten ook nog andere klachten zoals droge ogen en mond, huidproblemen, eczeem en spijsverteringsproblemen. Patiënten hebben vooral last van een branderig gevoel in de ledematen. Ze hebben dan ook verhoogde drukpijn op een aantal specifieke punten.

Algemene vermoeidheid en slapeloosheid gaan ook gepaard met de ziekte. Hierdoor raken patiënten ook oververmoeid en worden ze uitgeput. Het chronisch slaapgebrek ontstaat door afwijkingen in endorfine, serotonine en dopamine. Deze neurotransmitters worden in de hersenen aangemaakt om je lichaam te vertellen wat het moet doen. Door de abnormale productie bij fibromyalgie, weet het lichaam niet wat doen en hebben patiënten slaapgebrek en pijn in het lichaam.

Hoe genezen?

Omdat dokters nog niet goed weten wat de oorzaak is van de ziekte, weten ze ook niet goed hoe de ziekte te behandelen. Om de pijn te minderen, worden wel pijnstillers toegediend. Om spieren soepel te houden, wordt het ook aangeraden om te zwemmen, wandelen of fietsen.

Vermoeidheid is een groot probleem bij de ziekte, maar voeding kan daarbij helpen. Bepaalde voedingsstoffen hebben een positief effect op je slaap. Daarom wordt het aangeraden om langs een voedingsspecialist te gaan voor advies.

Om goed te kunnen uitrusten, zouden patiënten regelmatig een powernap moeten nemen. Weet wel dat een powernap maximum 20 minuten mag duren, anders geraak je ’s avonds niet in slaap. Op vaste tijden slapen, kan alleen maar goed doen.

fibromyalgine.com

Gesponsorde artikelen