Wereldkampioen boksen Tyson Fury en MMA-kampioen Francis Ngannou stappen in de ring

Na jaren van speculeren zullen Tyson Fury en Francis Ngannou op 28 oktober tegen elkaar boksen in Riyad, Saudi-Arabië. Daarmee krijgen we een nieuwe clash tussen een (voormalige) MMA-kampioen en een bokskampioen. De kamp krijgt wel kritiek omdat velen wereldkampioen Fury liever zijn titel hadden zien verdedigen tegen een meer ervaren tegenstander zoals Oleksandr Usyk.

Francis Ngannou (36) en Tyson Fury (34) zijn twee mannen met een opvallend levensverhaal. Ngannou is geboren is zware armoede in Kameroen. Vanaf zijn zesde werd hij daar opgevoed door zijn tante en op zijn tiende ging hij werken in een zandgroeve. Met keihard werk kon hij zo iets bijverdienen.

Francis Ngannou

Als hij iets ouder was, werd Ngannou door verschillende bendes gecontacteerd, maar hij besloot op zijn 22ste om te gaan boksen. Omdat geld schaars bleef in Kameroen reisde hij op zijn 26ste naar Frankrijk in de hoop een professionele bokscarrière uit te bouwen.

Eens in Spanje kreeg Ngannou twee maanden gevangenisstraf omdat hij illegaal het land was binnengekomen. Daarna reisde hij door naar Parijs waar hij op straat leefde. Daar ontdekte MMA-trainer Fernand Lopez hem. Ngannou hoopte, naar het voorbeeld van Mike Tyson te leren boksen, maar Lopez overtuigde hem om MMA te beginnen doen.

Van wereldkampioen UFC tot paria

Een jaar later vocht hij zijn eerste kamp in Frankrijk en op zijn 29ste – eind 2015 – kreeg hij een contract bij de UFC. Begin 2018 verloor Ngannou zijn eerste kamp om de wereldtitel zwaargewichten tegen legende Stipe Miocic. Drie jaar later zou hij diezelfde Miocic uiteindelijk wel verslaan en zich zo tot wereldkampioen kronen.

Daarna belandde Francis Ngannou echter in een steeds grotere vete met de UFC. De Franse Kameroener vindt namelijk dat deze MMA-bond een te groot deel van hun winst zelf houdt en te weinig uitbetaald aan de vechters. Hij eiste bovendien dat zijn ziekteverzekering door de UFC betaald werd. UFC-baas Dana White weigerde dat echter, omdat zoiets in een gevaarlijke sport als MMA een zeer dure aangelegenheid kan worden. Ngannou besloot daarom geen nieuw contract te tekenen bij de UFC. Hij tekende daarentegen een deal met Professional Fighters League (PFL), een MMA-organisatie die hem ook toestaat te boksen. Op die manier kon Ngannou eindelijk zijn grote droom waarmaken.

Tyson Fury

Als 36-jarige had Francis Ngannou geen zin om zijn boksdebuut te maken tegen een even onervaren bokser. Hij had zijn zinnen namelijk gezet op de onverslagen wereldkampioen Tyson Fury. Deze Brit met roots bij Irish Travellers vocht zijn eerste gevecht op leven en dood vlak na zijn geboorte. Omdat hij drie maanden te vroeg geboren werd, woog Fury toen amper 450 gram. Zijn ouders noemde hem daarom naar Mike Tyson, omdat hij een strijdershart toonde door tegen alle verwachtingen in te overleven.

De familie Fury bestaat uit heel wat boksers en dus stond de toekomst van Tyson al snel vast. Met een record van 31-4 met 26 knock-outs toonde hij bij de amateurs al zijn talent. Ook als prof toonde hij dat talent al snel en in zijn 25ste kamp (met 0 nederlagen) versloeg hij de ongenaakbaar geachte legende Wladimir Klitschko in een strijd om de wereldtitel zwaargewichten bij de WBA, IBF, WBO en IBO.

Depressie

Na die titel sukkelde Tyson Fury in een zware depressie. Hij kwam meer dan 50 kilogram bij en woog op een bepaald moment meer dan 170 kilogram. Daarnaast was hij ook verslaafd aan alcohol en cocaïne en overwoog hij zelfmoord. Hij noemde de strijd tegen zijn depressie zelf het zwaarste gevecht dat hij ooit voerde.

Na bijna drie jaar afwezigheid keerde Tyson ‘The Gypsy King’ Fury terug en anderhalf jaar later heroverde hij tegen Deontay Wilder de wereldtitel, deze keer bij de WBC. De titel bij de andere bonden zijn op dit moment in handen van de Oekraïner Oleksandr Usyk, die die afpakte van de Brit Anthony Joshua. Een kamp tegen een van deze twee boksers leek dan ook het meest voor de hand te liggen voor Tyson Fury. Lang leek zo’n duel ook in de maak, maar discussies over geld zorgden ervoor dat er nooit een akkoord werd gevonden.

Fury vs. Ngannou

Tyson Fury besloot daarom maar om in de ring te stappen tegen Francis Ngannou. Dat zal gebeuren in Riyad in Saudi-Arabië op 28 oktober. In de promo voor deze kamp spreken beiden over de strijd om te zien wie “the baddest man on the planet” is. In werkelijkheid gaat het echter eerder om een heel lucratieve exhibitiematch, al mag dat niet gezegd worden. Er wordt namelijk officieel wel volgens de echte regels uit het boksen gevochten. Het doet daarmee heel hard denken aan het zeer mediagenieke duel tussen UFC-kampioen Conor McGregor en bokslegende Floyd Mayweather.

Financieel wordt het vooral voor Ngannou een zeer lucratieve dag. Fury verdiende bij zijn laatste kamp naar schatting zo’n 20 miljoen dollar (18 miljoen euro), terwijl Ngannou het in de UFC moest stellen met 600.000 dollar (540.000 euro) in zijn laatste kamp. De Frans-Kameroener zal nu op minstens een bedrag van 8 cijfers mogen rekenen. Hij lijkt daarmee de juiste keuze te hebben gemaakt om de UFC te verlaten.

Of Francis Ngannou ook echt kans maakt tegen Tyson Fury is een andere zaak. Hoewel MMA en boksen beiden gevechtssporten zijn, is de vergelijking maar zo groot als bijvoorbeeld tussen tennis en tafeltennis. Fury is groter (2,06 meter tegenover 1,93 meter), heeft een betere techniek, tonnen meer ervaring, beter voetenwerk en een veel sterkere verdediging. De enige kans die Ngannou heeft, is als hij Fury tijdens een moment van onoplettendheid kan raken. Zijn punch is namelijk de hardste ooit geregistreerd en zou te vergelijken zijn met geraakt worden door een kleine gezinswagen.

Meer
Lees meer...