WHO: “Onrealistisch om te denken dat pandemie dit jaar voorbij zal zijn”

Ondanks het feit dat de verspreiding van Covid-19 in sommige landen wordt vertraagd als gevolg van lockdowns en vaccinatieprogramma’s, is het “voorbarig” en “onrealistisch” om te denken dat de pandemie tegen het einde van het jaar voorbij zal zijn. Dat zegt de directeur van het WHO Health Emergency Programma, dat belast is met de internationale beheersing en behandeling van de pandemie.

Op een persconferentie in Genève zei dr. Michael Ryan dat door het vaccineren van de meest kwetsbare mensen, inclusief gezondheidswerkers, de druk op ziekenhuizen zal helpen verlichten. “Maar het virus is nog steeds niet onder controle. En het zou erg voorbarig zijn en onrealistisch om te denken dat we tegen het einde van het jaar klaar zullen zijn met dit virus”, zei Ryan.

“Als de vaccins ook een aanzienlijke impact hebben op de transmissiedynamiek en het transmissierisico en niet alleen op de overlijdens en ziekenhuisopnames, pas dan denk ik dat we deze pandemie sneller onder controle zullen krijgen.”

“Als landen alleen op vaccins vertrouwen, maken ze een fout”

Het aantal nieuwe wereldwijde besmettingen is vorige week voor het eerst in bijna twee maanden gestegen. Het aantal gerapporteerde gevallen nam toe in vier van de zes regio’s van de WHO: Amerika, Europa, Zuidoost-Azië en het oostelijke Middellandse Zeegebied.

“Dit is teleurstellend, maar niet verrassend”, zei de directeur-generaal van de WHO, dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus. “We werken eraan om deze toename beter te begrijpen. Een deel ervan lijkt het gevolg te zijn van versoepeling van volksgezondheidsmaatregelen, voortdurende circulatie van varianten en mensen die niet meer op hun hoede zijn.”

De WHO-baas zei dat hoewel vaccins levens zouden helpen redden, “als landen alleen op vaccins vertrouwen, ze een fout maken. Fundamentele volksgezondheidsmaatregelen blijven de basis.”

Tedros wees ook op ongelijkheid in de toegang tot vaccins. Hij verwelkomde de eerste doses Covid-19-vaccins die maandag in Afrika werden toegediend, in Ivoorkust en Ghana. Maar hij voegde eraan toe dat ‘het spijtig is dat dit bijna drie maanden komt nadat enkele van de rijkste landen hun vaccinatiecampagnes zijn begonnen’.

Lees ook:

(tb)

Meer
Lees meer...