Winnaar ‘De Mol’: “Ik ga deel winst schenken aan het goede doel van de mol”

Bij de bekendmaking van de mol hoort natuurlijk ook de bekendmaking van de winnaar. Het is Lancelot die met de groepspot van 27.320 euro naar huis gaat. Hij had de mol al snel in de gaten en zag elke week een nieuwe bevestiging van zijn verdenking. Daardoor kon hij de laatste proef beter invullen dan Toos en werd hij de winnaar van het elfde seizoen van De Mol.

Na acht weken vol spanning kennen we eindelijk de mol én de winnaar van het elfde seizoen. Lancelot wist Comfort te ontmaskeren en werd zo op slag 27.320 euro rijker. Zo reageerde hij op z’n overwinning.

Ongeloof

De Mol Lancelot winnaar
Play4

Toen de lamp bij Lancelot aanging, reageerde hij vol ongeloof. “Ik had me er niet meer aan verwacht. Ik was na het invullen van de test enorm onzeker geworden door een vraag waar ik gigantisch aan twijfelde. Er is immers na het invullen van de finale test een redelijk lange periode tot wanneer het licht aangaat bij de winnende finalist. Omdat ik ervan uitging dat Toos die vraag wel zou weten ben ik me mentaal beginnen voorbereiden om als verliezend finalist het vliegtuig op te stappen. Toen het eindelijk zover was, had ik er als het ware al vrede mee genomen. Vervolgens volgde een enorm gevoel van blijdschap en opluchting.”

Daarna kwam hij oog in oog te staan met zijn mol. “Voor mij was het uiteraard geen verrassing wie er voor mij zou staan. Ik was heel trots op haar en ik was vooral enorm blij voor Commy dat ze ein-de-lijk haar figuurlijk masker kon afnemen. Ik denk dat je als mol, los van het feit dat Commy zeer geliefd was door de gehele groep, toch ergens een eenzame rol opneemt. Zowel voor haar als voor ons was dat het sluitstuk van een waanzinnige drie-weekse met een hop on hop off van emoties, die ontlading droop er dan ook af.”

Waar een winnaar is, is natuurlijk ook een verliezer en dat was Toos. “Toos en ik waren motjes vanaf de eerste minuut. Om met hem tot in de finale te geraken was werkelijk de kers op de taart. Toos is iemand die ik enorm bewonder vanwege zijn oprecht enthousiasme en zijn forever smile, ik denk dat dit ook aan menig kijker niet is ontglipt. Maar daarnaast is Toos een gigantisch intelligente gast met een grote portie gezond verstand. Zijn opmerkzaamheid en spelinzicht hebben mij echt verbaasd. Ik had Toos de overwinning dan ook echt gegund.”

9 op 10

De Mol Comfort A4
Play4

We zagen al hoe Lancelot de mol 9 op 10 gaf. “Ze heeft het echt fan-tas-tisch gedaan. Hoe langer, hoe meer zekerheid ik kreeg tijdens het spel des te meer ik genoot van haar mollengedrag en bijhorende acteerprestaties. Het seizoensthema was film en ik denk dat Commy meer dan haar steentje heeft bijgedragen. Geef die dame een Oscar.”

“Ik heb ze vrij vroeg in de reeks al opgenomen in mijn lijstje verdachten op wie ik zou spreiden. Commy heeft me nooit een reden gegeven om daarvan af te stappen. Toen ook de personen die haar erg vertrouwden afvielen, zoals Leïla en Lieselot, is ze mijn hoofdverdachte geworden. De precieze redenen van mijn verdenkingen hou ik voor volgende week.”

Statistiek en klungelen

Hoewel de echte presentatoren van Mad About Math, Conny en Thomas, sneuvelden voor de finale, waren ze toch nog een beetje aanwezig in de finale. Lancelot gebruikte bij het invullen van de testen namelijk statistiek, want zoals Conny het zo mooi verwoorde: “Alles is data”. “Mijn tactiek was om in de eerste paar afleveringen de vragen statistisch te beantwoorden. Bij elke vraag probeerde ik de grootste groep mensen mee te nemen in mijn antwoord. Bij de meer afgebakende vragen nam ik telkens mijn hoofdverdachte(n) in een bepaalde verhouding. Tijdens de verdeling van de proeven nam ik dikwijls een afwachtende houding in om te zien wat de rest deed of wilde doen. Ondanks ik Commy met stip op nummer één had staan ben je nooit echt, echt zeker. Vandaar heb ik ook lang gewacht om all-in te gaan. Tijdens de spellen zelf heb ik amper of niet proberen mollen om mezelf verdacht te maken, maar ging ik echt voor de pot. Door mijn competitieve instelling ga ik soms nogal met twee voeten vooruit te werk met geklungel als gevolg.”

“M’n grootste sterkte is dat ik mezelf steeds in vraag bleef stellen en uiterst kritisch bleef voor mijn eigen denkpistes en daar nuchter op probeerde te analyseren. Ik kon mezelf tijdens het invullen van de test steeds goed beheersen om niet in de verleiding te komen om te veel stemmen op mijn hoofdverdachte, Commy, te zetten. Maar wat heb je er aan om 20/20 te hebben tussendoor? De medailles worden uitgedeeld aan de eindmeet en niet tijdens een tussensprint. Rustig blijven is dus de boodschap.”

Eén groot hoogtepunt

“De hele reis was één lang hoogtepunt”, klinkt het bij de winnaar. “Ik vond eigenlijk heel de reis fantastisch. Het land, de deelnemers, de crew, stuk voor stuk prachtige mensen. Ik heb van nature een zeer nieuwsgierige kijk op heel veel dingen. Ik vond het dan ook super leerrijk en interessant om in zo een filmkaravaan mee te draaien. Als ik toch één favoriete opdracht moet geven dan vond de postkoetsproef echt waanzinnig plezant. Ik vond het echt indrukwekkend hoe dat die paarden tekeer gingen met die koets. De postkoetskoetsier was ook een regelrechte legend. De rovers hadden ook zoveel controle over hun paarden, ik vond dat echt vet.”

Lancelot geeft ook zijn favoriete sabotage van de mol. “Ik vond de DeLorean de vetste sabotage. De mol heeft zo goed als heel de groep hier in meegekregen. Haar acteerprestatie was verbluffend. Haar emoties bij het vertrek van Leïla waren uiteraard wel oprecht. Ik vond het ook fantastisch om als kandidaat mee te spelen.”

Een cocon waar je niet uitwil

“Ik hoor dikwijls van mensen dat ik er altijd zo chill en emotieloos bijzit tijdens een eliminatie. Ik wil er even op wijzen dat je bij een eliminatie een soort stressgolf over je krijgt die ik nooit eerder had gevoeld. Mensen zien thuis een dik uur tv en stellen zich dan na de eerste eliminatie dan soms de vraag: ‘Allez, waarom doen die allemaal zo emotioneel, die kennen elkaar nog maar juist’. Ik was ook zo iemand, nog voor de eerste eliminatie begreep ik al waarom mijn voorgangers zo emotioneel waren. Je leeft dag in, dag uit met dezelfde mensen. Je zit in een soort cocon waar je niet uit wilt. Vergeet ook niet dat voor de kijker een aflevering een dik uur duurt, voor ons duurt elke aflevering gemiddeld 72 uur.”

“Mijn moeilijkste moment was het vertrek van Thomas. Ik heb enorm veel aan hem gehad tijdens de reis. Hij was het kloppend hart van de groep zonder dat hij het doorhad of dat werd uitgesproken. Ondanks onze vele verschillen konden wij het enorm goed met elkaar vinden.”

Goed doel Commy

De Mol Lancelot
Play4

Dé vraag is natuurlijk wat Lancelot met de pot, 27.320 euro, gaat doen. “Ik heb nog geen superconcreet actieplan. Sowieso wil ik iets in elkaar steken om de andere kandidaten en crew te trakteren. Ik denk aan een groot tuinfeest met veel drank en eten. Wij hebben ervaringen gedeeld die je met niemand anders hebt meegemaakt. En dan heb ik het ook niet alleen over mijn medekandidaten maar ook over de hele crew. Je leeft dag in, dag uit samen. Er is geen gsm of Netflix waar je mee bezig kan houden. Je bent als het ware veroordeeld tot elkaar. Dat maakt dat je op korte tijd heel intens mensen leert kennen. Dat kan als fundament voor een vriendschap dus wel tellen.”

“Daarnaast wil ik ook de vzw Medibamba steunen. Die vzw werd opgericht door Commy en haar medestudenten. Het is een vzw die zich inzet voor kleine operaties en medisch materiaal in Kameroen, waar de roots van Commy liggen. Commy vertelde dat de vzw minder actief is sinds corona. Ik hoop dat zij en het team met mijn hulp de draad terug kunnen oppikken.” Hij heeft zelfs nog meer plannen met de vzw. “Volgend jaar wil ik samen met Commy op missie gaan naar Kameroen om te zien wat de vzw verwezenlijkt.”

“Ik heb altijd met grote ogen gekeken naar hoe volwassen het programma gemaakt werd. Ik heb nu nog meer respect voor de makers van dit programma. Stuk voor stuk creatieve zielen die tot aan het gaatje gaan om er iets fantastisch van te maken. In het bijzonder wil ik Gilles en Wouter bedanken die er weer een top seizoen van hebben kunnen maken. Cowboyhoedje af, echt waar!”

Volgende week is er nog een laatste aflevering van De Mol waarin we te zien krijgen hoe Commy alles wist te saboteren. Deze aflevering is op zondag 14 mei om 19.55 uur te zien op Play4 en online via GoPlay.be.

Wil je op de hoogte blijven van alles over De Mol? Word dan lid van onze Facebookgroep ‘DE MOL 2023: alle hints en tips!’.

Meer
Lees meer...