WK 2022: Eden Hazard en Thibaut Courtois wuiven op persconferentie berichten over ruzies bij Rode Duivels weg

Het is crisis bij de Belgische nationale voetbalploeg en dus werden de ervaren Eden Hazard en Thibaut Courtois opgetrommeld voor de verplichte persconferentie op het WK in Qatar. Daar probeerden zij vooral te tonen dat er geen interne strubbelingen zijn in de kern van de Rode Duivels en dat er nog volop geloofd wordt in kwalificatie voor de achtste finale.

Na de nipte, niet overtuigende zege tegen Canada (1-0) en het inspiratieloze verlies tegen Marokko (0-2) is het crisis bij de Rode Duivels. België moet donderdag om 16 uur zo goed als zeker winnen van vicewereldkampioen Kroatië om de groepsfase te overleven. De spelerskern had daarom een lang groepsgesprek en onder meer daarover kwamen doelman Thibaut Courtois en kapitein Eden Hazard uitleg geven op de persconferentie van de Rode Duivels.

Rel tussen Vertonghen en Hazard?

Aanvankelijk zou Jan Vertonghen in plaats van Courtois de pers te woord staan. In de Franse sportkrant L’Equipe was namelijk een gerucht verschenen dat de ervaren verdediger neus aan neus had gestaan met Hazard na de nederlaag tegen Marokko. Samen op de persconferentie verschijnen, zou dus symbolisch mooi geweest om die roddel te ontkrachten. Vertonghen kon er om praktische redenen echter niet bijzijn, waardoor Courtois zijn plaats innam.

“Ik heb altijd al goed overeengekomen met Jan Vertonghen en dat is nog altijd zo. We hebben niet gevochten. Jan is groter dan ik”, was de reactie van een lachende Hazard toen hem gevraagd werd naar het relletje.

“Er zijn geen problemen in de groep. Het probleem is dat er op sociale media en in kranten tegenwoordig veel leugens worden verspreid. Mensen nemen dat voor waar aan en dat is de grote fout”, voegde Courtois toe. “Er zijn heel veel foute dingen geschreven.”

Groepsgesprek

In een apart gesprek met Sporza-journalisten Ruben Van Gucht en Eddy Snelders hadden Courtois en Hazard het over het groepsgesprek dat de spelerskern hield na de nederlaag tegen Marokko. Daarin beklemtonen ze dat het tijdens het gesprek enkel over sportieve zaken ging en dus over de vermeende interne ruzies.

“Het gesprek is er enkel gekomen door de verlieswedstrijd en omdat we nu aan de rand van de uitschakeling staan. Hadden we gewonnen, dan hadden we de overwinning geanalyseerd en waren we weer snel doorgegaan”, legde Courtois uit. “Maar het gesprek ging dus niet over wat er geschreven werd in de pers. Daar mogen wij ons eigenlijk niets van aantrekken. Want eens dat gebeurt, komt er negativiteit in de groep en dat is juist wat we niet willen.”

“Het was belangrijk om dat groepsgesprek te hebben met de spelers en de staf. Ik heb altijd gezegd dat we een echte vriendengroep zijn en wij weten zelf ook dat dat zo is. Wat er ook van buitenaf gezegd wordt, we weten van onszelf dat we sterk zijn en echte vrienden zijn”, bevestigde Hazard. “Nu is het een iets moeilijkere situatie. We zeggen nu dingen die we niet zeggen als de resultaten goed zijn. Dat zorgt voor een wat bizar gevoel, we zijn dat niet gewoon. We hebben veel ervaren spelers die weten hoe ze met deze situatie moeten omgaan. Het is belangrijk dat alle neuzen in dezelfde richting staan en dat we allemaal willen winnen.”

Meer
Lees meer...