WK 2022: België verliest van Marokko en moet vol aan de bak tegen Kroatië

België heeft zijn tweede groepswedstrijd op het wereldkampioenschap voetbal niet kunnen wonnen. De Rode Duivels verloren met 0-2 van Marokko, dat vooral in de tweede helft de betere ploeg was. De Belgen konden daar veel te weinig tegenover zetten.

De hoop van veel voetbalfans werd voor de wedstrijd tegen Marokko ingevuld. Amadou Onana, die sterk was ingevallen tegen Canada (1-0) kreeg zijn kans in de basis. Hij bewees meteen dat die kans terecht was door opnieuw een goede partij te spelen. Jammer genoeg pakte hij al op het half uur een gele kaart waardoor de schrik voor een tweede geel – en dus en uitsluiting – bestond. Bovendien pakte Onana ook al een gele kaart tegen Canada waardoor hij er niet bij is in de cruciale match tegen Kroatië.

De Rode Duivels begonnen tegen Marokko ook beter aan de match dan tegen Canada. Dat resulteerde wel niet in veel grote kansen. Al liet scheidsrechter César Ramos ook wel heel veel harde tackles op de Belgen onbestraft. Het was daarentegen Marokko dat in de verlengingen van de eerste helft wel kon scoren. Gelukkig greep de VAR in en keurden ze het doelpunt terecht af voor buitenspel.

Marokko beter na rust

Die afgekeurde goal had de Marokkanen blijkbaar hoop gegeven, want ze kwamen beter uit de kleedkamer. Toen Martinez op het uur Onana en Eden Hazard eraf haalde voor Yoeri Tielemand en – verrassend – Dries Mertens ging het niveau van de Belgen nog naar beneden. Ook de inbreng van Charles De Ketelaere (voor een zwakke Michy Batshuayi) zorgde voor veel verbazing bij de fans en weinig beter spel op het veld.

Op de mogelijke redder van het vaderland, Romelu Lukaku, bleef het wachten tot de 81ste minuut. Maar ook hij kon niets versieren. Nog één grote kans kregen de Rode Duivels door een kopbal van Vertonghen in de 84ste minuut die vlak naast ging. Maar de tweede goal viel daarentegen aan de andere kant na een counter via Zakaria Aboukhlal. Daardoor eindigt de wedstrijd op 0-2 en moet België voluit voor de overwinning gaan tegen Kroatië.