WK 2022: België komt met schrik vrij en pakt drie punten tegen Canada

De Rode Duivels hebben hun eerste groepswedstrijd op het wereldkampioenschap voetbal in Qatar gewonnen. België stond vooral in de eerste helft zwaar onder druk, maar kwam met de schrik vrij toen Thibaut Courtois een strafschop redde. Vlak voor rust zorgde Micky Batshuayi voor de beslissende 1-0.

België begon aan de wedstrijd tegen Canada als torenhoog favoriet, maar wist dat het moest oppassen. De Canadezen beschikken namelijk over enkele gevaarlijke, talentvolle sterkhouders. Bovendien bewezen Saudi-Arabië (tegen Argentinië) en Japan (tegen Duitsland) al dat verrassingen op een WK altijd voorkomen.

Gemiste penalty Canada

Canada bewees in het begin van de wedstrijd ook dat ze meer dan hun mannetje konden staan met enkele gevaarlijke kansen. Na tien minuten kregen ze zelfs een strafschop na een aangeschoten bal tegen de hand van Yannick Carrasco. Courtois toonde zicht daarbij echter de redder van het vaderland door de (zwakke) strafschop van de Canadese sterspeler Alphonso Davies te stoppen.

Verlossing van Batshuayi voor rust

België moest ook de rest van de eerste helft het spel ondergaan, maar vlak voor de rust kwamen de Rode Duivels er dan toch eens uit. Toby Alderweireld vond met een verre pas de snelle Michy Batshuayi die genadeloos de 1-0 binnenschoot.

Toch zag ook bondscoach Roberto Martinez dat er iets moest veranderen, waardoor hij aan de rust besloot in te grijpen. Hij haalde Carrasco en Yoeri Tielemans naar de kant en bracht Thomas Meunier en Amadou Onana in. Dankzij die wissels – of de vermoeidheid bij de Canadezen – toonde België in de tweede helft een ander gelaat.

Meer controle in tweede helft

De Rode Duivels kregen meer controle op het spel, maar konden wel zelden echt dreigen. Daardoor bleef het ook na de rust oppassen voor de gevaarlijke uitbraken van Canada. Vooral invaller Cyle Larin dreigde nog enkele keren, maar telkens stond man van de match Thibaut Courtois waar hij moest staan.

Zo pakt België met enige moeite toch de drie punten en beginnen ze als enige in hun poule aan het WK met een zege. Eerder op de dag speelden Marokko en Kroatië namelijk gelijk waardoor zij de tweede plaats delen met elk één punt. België speelt zondag 27 november om 14 uur zijn tweede groepswedstrijd tegen Marokko en zal daarbij uit een ander vaatje moeten tappen wil het opnieuw de drie punten pakken.