Wie is de scheidsrechter van België – Marokko: Jonge, maar ervaren Mexicaan die graag met rode kaarten strooit

Scheidsrechter César Ramos zal de tweede groepswedstrijd van België op het wereldkampioenschap voetbal in Qatar tegen Marokko in goede banen proberen leiden. De 38-jarige Mexicaan kwam eerder dit WK al in actie tijdens Denemarken – Tunesië, waar hij een foutloze wedstrijd floot.

Na de veelbesproken Janny Sikazwe als scheidsrechter voor België – Canada, krijgen de Rode Duivels in hun tweede groepswedstrijd een heel wat minder omstreden ref. César Ramos is al sinds 2006 actief en werd in 2014 door de FIFA aangeduid als internationale scheidsrechter. Hij werd al meermaals verkozen tot beste scheidsrechter van Noord-Amerika.

Meestal fluit de Mexicaan in zijn thuiscompetitie Primera División A, die ook wel Liga MX genoemd wordt. Hij komt echter ook vaak in actie tijdens de Noord-Amerikaanse CONCACAF Champions League. Daarvan floot hij in 2017 de finale. Eén jaar later mocht hij de finale van de FIFA Club World Cup fluiten. De Spaanse Champions League-winnaar Real Madrid klopte toen met 1-0 het Braziliaanse Grêmio. Opvallend is dat die eer een jaar eerder was weggelegd voor Sikazwe, de Zambiaan die de eerste groepswedstrijd van België op het WK in Qatar floot.

WK 2018 en Asian Cup 2019

Het voorlopige hoogtepunt van zijn carrière was ongetwijfeld zijn selectie voor het WK 2018 in Rusland. Toen kreeg hij drie wedstrijden toegewezen. Het ging om de groepsmatchen Brazilië – Zwitserland (1-1) en Polen – Colombia (0-3) en de achtste finale Uruguay – Portugal (2-1). In de verloren halve finale van België tegen Frankrijk (1-0) was Ramos vierde official.

In 2019 kwam de Mexicaan via een uitwisselingsproject met de Aziatische Voetbalbond AFC in actie op de Asian Cup. Daar kreeg hij door zijn goede prestaties zelfs de halve finale tussen Qatar en de Verenigde Arabische Emiraten toegewezen. Qatar won die match overtuigend met 4-0 en zou enkele dagen later in de finale Japan kloppen met 1-3 en zo zijn eerste grote toernooi ooit winnen.

Wat voor soort scheidsrechter is César Ramos?

Er lijkt een groot verschil te zijn tussen de César Ramos in de Liga MX en de César Ramos op internationale toernooien. In zijn thuiscompetitie strooit de Mexicaan namelijk met de gele en vooral ook rode kaarten. Zo gaf hij in zijn laatste 20 competitiewedstrijden in totaal maar liefst 105 gele kaarten en 12 rode kaarten. Op het WK en tijdens de Asian Cup ligt zijn gemiddelde eerder op 2 à 3 gele kaarten per wedstrijd.

In de wedstrijd tussen Denemarken en Tunesië maakte Ramos alvast indruk op neutrale volgers. Hij hield de wedstrijd voortdurend goed onder controle en maakte op cruciale momenten de juiste beslissingen. Zo keurden hij en zijn grensrechter kort na rust terecht een doelpunt van Andreas Skov Olsen af voor buitenspel. In twee latere fases claimde Tunesië dan weer tot twee keer toe een strafschop voor een handsbal. Telkens ging het echter om een aangeschoten bal waardoor de bal niet op de stip ging.

Meer
Lees meer...