WK Qatar: Waarom één speler van het Zuid-Koreaanse elftal de vlag groette tijdens het volkslied

Tijdens het WK voetbal wordt tijdens het volkslied steevast ingezoomd op de spelers van de ploegen. Daarbij is dan te zien hoe sommige spelers uit volle borst meezingen met hun volkslied en andere (al dan niet als protest) hun mond houden. Maar één speler van Korea groette de vlag tijdens het volkslied. Dit is waarom.

Zuid-Korea is uitgeschakeld op het WK, maar maakte toch een blijvende indruk. Na hun eerste match was het vooral Cho Gue-sung, de nummer 9 van Korea, die met z’n looks in de kijker liep. Later werd het team de verrassing voor de achtste finales door een nipte overwinning tegen Portugal. Maar er was nog iets opvallend aan de Zuid-Koreaanse ploeg. Kwon Chang-hoon groette tijdens het volkslied namelijk de vlag en dat was geen vrije keuze, maar een verplichting.

Legerdienst

In Zuid-Korea is er nog steeds een verplichte legerdienst van kracht. Daardoor moeten alle gezonde mannen voor hun 28ste verjaardag minstens anderhalf jaar naar het leger. Er bestaan uitzonderingen onder andere voor voetballers. Zo kreeg de Zuid-Koreaanse kapitein Son Heung-min een uitzondering omdat hij in 2018 goud won op de Asian Games. Kwon Chang-hoon kreeg geen uitzondering en moest dus wel gewoon naar het leger voor z’n 28ste.

Zo begon Kwon Chang-hoon in mei 2021 aan zijn militaire dienstplicht. Daarbij heeft hij wel het geluk dat hij als voetballer kan blijven spelen. Al moest hij hiervoor wel zijn Duitse club SC Freiburg verlaten om te gaan spelen voor het Zuid-Koreaanse militaire team Gimcheon Sangmu FC. Dat team maakt elk jaar een selectie uit de voetballers die dat jaar aan hun legerdienst moeten beginnen. Ook Cho Gue-sung, de welbekende nummer 9 van Zuid-Korea, speelde zo tot september van dit jaar voor het team.

Doordat Kwon Chang-hoon dus kon blijven trainen, kon hij ook opgeroepen worden voor het nationale team. Zo mocht hij tijdens zijn legerdienst ook afreizen naar Qatar voor het wereldkampioenschap voetbal. Maar moest hij als soldaat wel de vlag van z’n land groeten tijdens het volkslied.

Kwon Chang-hoon en Cho Gue-sung speelden tot enkele maanden geleden samen voor de militaire ploeg:

Meer
Lees meer...