Tweede wolvenwelpje doodgereden in Limburg

In het Limburgse Oudsbergen is vanmorgen opnieuw een wolvenwelp doodgereden. Het is al de tweede welp uit de roedel van Noëlla en August die aangereden wordt en overlijdt. In de roedel blijven nu nog twee welpjes over.

Het ongeval gebeurde vanmorgen rond 6 uur op de N76 tussen Opglabbeek en Meeuwen. Volgens Sil Janssen van het Natuurcentrum van Oudsbergen is de wolf onder een passerende wagen gelopen. De politie kwam nog ter plaatse, maar het dier was al overleden.

‘Tol van het verkeer”

“Dat is jammer genoeg de tol van het verkeer op dit moment”, klinkt het bij Janssen.  “Je moest eens weten hoeveel reeën er aangereden worden, maar ook andere dieren. Alleen de wolf springt nu natuurlijk in beeld.” Het is dringend tijd voor aanpassingen, om de dieren te beschermen.

“Het enige wat kan helpen zijn wildviaducten, rasters of omheiningen die de dieren kunnen beschermen”, klinkt het. “Maar ook om de mensen te beschermen, want zo’n groot dier dat de straat overloopt, is altijd risicovol voor weggebruikers.”

Quick wins

Jan Loos van Welkom Wolf en Landschap vzw pleit voor zogenaamde quick wins. Die zouden moeten geïnstalleerd worden in afwachting van bijvoorbeeld viaducten. Een voorbeeld van zo’n quick win is een tunnel onder bestaande wegen. “Een wolf zou zoiets perfect kunnen gebruiken”, zegt Loos.

Tweede keer

Eerder deze maand is ook al een wolvenwelpje doodgereden. Dat gebeurde op 9 oktober in Hechtel-Eksel. Toen had een vrachtwagenchauffeur het levenloze lichaam van het dier langs de kant zien liggen, en heeft ie alarm geslagen.

Meer
Lees meer...