Left Right
scrollTop top

Word je ’s nachts vaak wakker? Dit zijn de redenen


Word je ’s nachts vaak wakker? Dit zijn de redenen

Er is niets lastiger dan ’s nachts een aantal keer wakker worden. Telkens als je opstaat, denk je “waarom toch”? Blijkbaar bestaan er meerdere redenen waarom je plots wakker wordt en wellicht herken je er minstens eentje. Al goed bestaan er toch nog enkele trucjes om je probleem te verhelpen. 

Spanningsniveau

Als je overdag veel stress hebt, kan dat effect hebben op je nachtrust. Om ervoor te zorgen dat je ’s nachts toch niet wakker wordt van de stress, kan je best even tot rust komen voor je in je bed kruipt. Probeer daarom eerst wat te relaxen door bijvoorbeeld een bad te nemen of een boek te lezen. Je kan ook enkele yoga-oefeningen doen om helemaal zen te worden. Als je je ontlaadt, zal je merken dat je veel beter slaapt.

Alcohol

Of je het nu leuk vindt of niet, alcohol kan een serieus effect hebben op je slaap. Daarom is het aangeraden om niet veel te drinken voor het slapengaan. Vooral enkele uren voor het slapen, moet je er toch voorzichtig mee zijn. Op die manier geef je je lichaam een kans om de alcohol een beetje te verwerken en het te laten uitwerken.

Te koud of te warm

Als je kamer te warm of te koud is, kan je misschien ook slechter slapen en vaker wakker worden. Volgens experten in de Independent zou je het best slapen in een kamer tussen 18 en 21 graden. Verluchting is uiteraard ook heel belangrijk dus zorg ervoor dat je kamer overdag goed wordt verlucht.

Rusteloze benen syndroom

RBS is een neurologische aandoening waarbij patiënten een geïrriteerd of branderig gevoel hebben. Ook je armen kunnen hier last van hebben. Pijnlijk is het niet, maar het is wel heel lastig als je wil slapen.

Patiënten kunnen langs de dokter voor medicatie. Hierdoor zal je sneller kalmeren en beter kunnen slapen.

Slechte matras

Het klinkt echt heel cliché, maar het is wel de waarheid. Een slechte matras is vaak een boosdoener en zorgt ervoor dat je vaak wakker wordt. Als je op een te harde matras slaapt, wordt er druk gecreëerd op je heupen, schouders en onderrug. Als je matras niet goed ligt, moet je echt op tijd een nieuwe aanschaffen. Je gezondheid staat op het spel en je nachtrust eigenlijk ook.

Vaak naar toilet

Als je blaas zegt dat je moet opstaan, dan word je automatisch wakker. Om dit probleem te verhelpen, moet je simpelweg niet te veel te drinken voor je erin kruipt. Urineproductie ligt ’s nachts wel laag, maar dat wil niet zeggen dat je eender wat kan drinken voor het slapengaan. Water is uiteraard gezond, maar veel thee en koffie drinken voor het slapengaan, zorgt ervoor dat je ’s nachts vaker naar toilet moet.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  40.388.802
 • Aantal
  doden
  1.118.083
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  230.480
 • Aantal
  doden
  10.443