Wordt kakkerlakkenmelk de nieuwe superfood?

Melk van kakkerlakken zou wel eens het nieuwe superfood kunnen worden, dat is toch wat onderzoekers uit India beweren. De nieuwste foodtrend zou veel voedingswaarde hebben en is ook geschikt voor mensen die geen melk drinken. Al is het wel niet makkelijk om het product te verkrijgen.

Je komt de beestjes niet graag tegen, maar volgens onderzoekers van het Institute for Stem Cell Biology and Regenerative Medicine in India zou melk van kakkerlakken vol goede voedingswaarden zitten. Een nieuwe superfood die we binnenkort overal zien verschijnen?

Niet makkelijk te verkrijgen

Het gaat om de melk die de insecten afscheiden om hun jongen te voeden. Die melk wordt afgescheiden in de vorm van kristallen. Maar het is niet makkelijk om aan de melk te komen. De insecten sterven tijdens het proces om de vloeistof te bekomen, maar je hebt wel een groot aantal kakkerlakken nodig om slechts één glas melk te hebben.

Maar dat het moeilijk te verkrijgen, is heeft enkele bedrijven niet tegengehouden om mee te gaan met de mogelijke nieuwe trend, dat schrijft The Independent. Zo heeft het Zuid-Afrikaanse bedrijf Gourmet Grubb al ijs van ‘entomelk’ op de markt gebracht. ‘Entomelk’ is zuivel vrije melk die afkomstig is van duurzaam gekweekte insecten.

Voedingswaarde

Uit het onderzoek, dat gepubliceerd werd in Journal of the International Union of Crystallography, blijkt dat de melk van kakkerlakken veel voedingswaarde bevat. Zo zou de melk rijk zijn aan proteïnes, vetten en suikers. De melk zou volgens het onderzoek driemaal de energiewaarde bevat van gewone melk.

Volgens Gourmet Grubb is ‘entomelk’ een duurzaam, natuurvriendelijk, voedingsrijk en lactosevrij alternatief voor gewone melk. Entomelk bevat niet alleen veel proteïnes, maar is ook rijk aan ijzer, zink en calcium.

Gebalanceerd dieet

Ondanks het onderzoek zijn er diëtisten die zeggen dat de superfoods die constant opduiken ons vaak doen vergeten dat die 8een gebalanceerd dieet. Volgens Jo Travers, een diëtist, is het niet omdat zo een superfood veel voedingswaarde heeft, dat we massaal die producten moeten gaan consumeren.

Er moet nog meer onderzoek gedaan worden naar dit soort producten. Maar het is wel al duidelijk geworden dat insecten in de toekomst een duurzame bron van voedingsstoffen zullen zijn voor de mens.

Meer
Lees meer...