YouTube komt met nieuwe regelgeving rond video’s over eetstoornissen

Volgens Amerikaanse zender CNN heeft YouTube afgelopen dinsdag een reeks wijzigingen aangekondigd voor video’s die betrekking hebben op eetstoornissen. De video’s zullen voortaan meer gemodereerd worden om zo beelden met triggers weg te houden van kinderen.

YouTube trad eerder al strenger op voor video’s die eetstoornissen promoten of verheerlijken. Dit soort video’s worden momenteel al meteen van YouTube gehaald. Nu komen daar nog extra regels bij. Video’s waarin mensen bijvoorbeeld hun calorieën tellen of aanzetten tot een ongezonde levensstijl zouden nu ook door het platform verwijderd worden of enkel toegankelijk gesteld kunnen worden voor gebruikers die ouder zijn dan achttien. Op die manier zouden jongeren minder blootgesteld worden aan dat soort content.

Aanstootgevend

De beleidswijzigingen, die zijn ontwikkeld in overleg met de Amerikaanse National Eating Disorder Association en andere non-profitorganisaties, zijn bedoeld om ervoor te zorgen dat de video’s niet als katalysator voor dergelijke praktijken gezien worden. “We denken na over hoe we de juiste snaar kunnen raken in de zin van essentiële informatie die mensen en jongeren moeten horen,” zegt Garth Graham. Maar tegelijkertijd moet volgens Graham die informatie in die video’s ook niet aanstootgevend werken. “We realiseren ons ook dat het tonen van zulke informatie ook een trigger kan zijn voor sommige mensen.”

Sociale media onder vuur

De wijzigingen in het YouTube-beleid komen er nu de sociale mediaplatforms steeds meer onder vuur komen te liggen door het effect dat ze alsmaar meer veroorzaken op de mentale gezondheid van gebruikers, en vooral op jongeren.

In 2021 werden Instagram en YouTube al op de vingers getikt omdat zij accounts met inhoud over extreem gewichtsverlies en diëten promoten bij jonge gebruikers. Ook TikTok moest aan de kritiek geloven, maar wilde destijds niet meewerken aan een onderzoek naar de effecten ervan. YouTube wil die kritiek vermijden en besluit dus om hun beleid te verstrengen.

Beleid

Naast een leeftijdsgrens op de video’s te zetten, zal het platform ook panels toevoegen aan de video’s waarop gebruikers kunnen doorklikken naar hulpinstanties om die triggers tegen te gaan. Dat is nu nog een proefproject en zou nog maar in negen landen te gebruiken zijn, maar YouTube hoopt dat in een latere fase te kunnen uitbreiden.

Meer
Lees meer...