Left Right
scrollTop top

YouTuber David Dobrik verontschuldigt zich in nieuwe video en last pauze in


David Dobrik
© YouTube David Dobrik

De populaire YouTuber David Dobrik ligt sinds enkele weken onder vuur. Twee van zijn vrienden kwamen naar buiten met verhalen over hoe ze behandeld werden op de set van Vlog Squad-video’s en een meisje deed haar verhaal over hoe ze tijdens een shoot verkracht werd. Dobrik filmde al een eerste video om z’n excuses aan te bieden, maar die werd niet al te best onthaald.

De afgelopen dagen verloor YouTuber David Dobrik niet alleen duizenden subscribers. Er zijn ook heel wat merken die niet meer met hem willen samenwerken. En hij heeft ook zelf afstand gedaan van zijn bedrijf Dispo dat hij mee oprichtte. Aan de basis ligt een reeks beschuldigingen tegen Dobrik en de andere leden van zijn Vlog Squad.

Verkrachting

De eerste beschuldigingen kwamen vanuit David Dobriks eigen cirkel. Nick Keswani en Seth Francois, twee voormalige leden van de Vlog Squad kwamen naar buiten met verhalen over hun tijd in de groep. Daarbij sprak Nick Keswani over hoe hij “gebruikt werd als een boksbal” en dat het zo ver ging dat hij zich depressief en suïcidaal voelde. Francois vertelde dan weer in een podcast over hoe hij door Dobrik gedwongen werd om “racistische stereotiepe moppen te maken” en hoe hij zonder dat hij er toestemming voor had gegeven, moest kussen met Jason Nash, een ander lid van de Vlog Squad.

Maar het grootste schandaal kwam afgelopen week. Toen bracht Insider het verhaal van Hannah (pseudoniem). Zij was in 2018 te zien in een van de vlogs van de Vlog Squad. Ze werd opgetrommeld als figurante op een feestje, maar werd op de set dronken gevoerd en verkracht door Dominykas Zeglaitis. De andere leden van de Vlog Squad keken toe op de feiten. De beelden van Hannah op het feestje, hoe ze samen met Zeglaitis naar de slaapkamer ging en hoe de rest van de Vlog Squad aan de deur stond te lachen, zaten vervat in de vlog. Deze vlog werd wel al snel, op vraag van Hannah, verwijderd. Toch werd hij meer dan 5 miljoen keer bekeken.

Halve excuses

Kort nadat het nieuws over de verkrachting bekend raakte, deelde David Dobrik een eerste ‘verontschuldigingsvideo’. Daarin zei hij dat alles in de video’s met toestemming gebeurt. Hij verwees ook naar Dominykas Zeglaitis. Daarbij laat hij weten dat het contact verwaterd is omdat hij afstand heeft genomen. Dat deed hij omdat hij het “niet eens was met de acties van Zeglaitis”. Hij benadrukte daarbij dat hij “niet achter enige vorm van wangedrag kan staan”.

De video van amper 2 minuten en 31 seconden lang kon niet op veel bijval rekenen. Mensen hekelden het feit dat Dobrik de video deelde op zijn zij-account VIEWS. Op dat account deelt hij doorgaans zijn podcast en hij heeft daar ook een pak minder subscribers (1,7 miljoen) dan op zijn hoofdaccount David Dobrik (18,6 miljoen). Daarnaast waren de comments bij de video uitgeschakeld en was het ook onmogelijk om een like of een dislike te geven. Ook over de inhoud van de video kwam veel kritiek. Mensen vonden dat Dobrik de beschuldigingen tegenover Zeglaitis minimaliseerde en ook zelf de schuld van zich afduwde.

Bekijk hier de eerste verontschuldigingsvideo van David Dobrik:

03/22/21

Ondertussen heeft Dobrik een nieuwe verontschuldigingsvideo gedeeld. Die video is eigenlijk een verontschuldiging over de vorige (gefaalde) verontschuldigingsvideo. Deze keer deelde Dobrik de video wel op z’n populairste account en kunnen kijkers wel comments, likes en dislikes geven. De video kreeg de weinigzeggende titel 03/22/21, ofwel de datum waarom Dobrik hem publiceerde. “Ik heb mezelf in veel situaties gewerkt, waarvoor ik me moet verontschuldigen. Ik heb dit nog nooit juist en respectvol gedaan. En mijn laatste video is daar het bewijs van. Ik wil die video niet verdedigen, maar ik wil hem ook niet verwijderen.”

Dobrik geeft meteen aan dat hij de getuigenis van Hannah volledig gelooft. Hij geeft meteen ook toe dat hij de video nooit had mogen posten. Hannah had (toen ze nog dronken was) haar toestemming gegeven om de video te delen, maar op dat moment had Dobrik zelf ook die beslissing kunnen maken. “Ik wil mijn verontschuldigingen aanbieden aan haar en haar vrienden om ze in zo’n omgeving te plaatsen waarin ze zich onveilig voelden en hun waarden aangetast werden.”

Dobrik verwijst ook naar andere incidenten, waarbij andere meisjes Dom beschuldigden van seksueel wangedrag. “Het spijt me dat ik Dom en niet jullie geloofde. Daarnaast maakte ik ook grappen over wat voor persoon Dom was omdat ik niet wilde inzien dat een jeugdvriend van mij dit zou doen en mensen zo zou kwetsen.”

Hij gaat verder en geeft aan dat hij niet besefte in wat voor situaties hij iedereen bracht die in zijn video’s te zien was. Daarbij ging het om een machtsverhouding, waarbij velen het moeilijk vonden om zijn voorstellen te weigeren. Op het einde van de video laat Dobrik ook weten dat hij een pauze gaat nemen van sociale media. Hij doet dat naar eigen zeggen omdat hij beseft dat er te weinig controle is bij de content die hij maakt en hij wil dat zijn content in de toekomst langs verschillende mensen passeert voor die online verschijnt.

Branddeals verloren

Door de situatie is David Dobrik de afgelopen dagen heel wat deals met merken kwijtgespeeld. Afgelopen weekend zetten onder andere HelloFresh en EA Sports al een punt achter hun samenwerking met de YouTuber. Na de eerste verontschuldigingsvideo volgden ook Honey, Frank’s RedHot, SeatGeek, Chipotle en datingapp Bumble.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  136.069.313
 • Aantal
  doden
  2.937.292
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  939.309
 • Aantal
  doden
  23.636