Zorgen over online veiligheid voor kinderen


In het kort

  • De meeste kinderen van 8-17 jaar brengen elke dag minstens 2 uur online door.
  • Veel kinderen hebben te maken gehad met negativiteit en schade via sociale media.
  • Ouders kunnen ouderlijk toezicht gebruiken om de online blootstelling van hun kind te beperken.

Volgens een studie van Ofcom brengen kinderen van acht tot zeventien jaar een aanzienlijk deel van hun dag online door, met een gemiddelde tijd die varieert van twee tot vijf uur. Deze trend neemt toe met de leeftijd, en bijna elk kind boven de twaalf heeft een mobiele telefoon. Sociale mediaplatforms zoals YouTube en TikTok zijn populaire keuzes voor jonge gebruikers, waarbij vier van de vijf tieners aangeven ervaring te hebben met AI-tools zoals ChatGPT of Snapchat’s MyAI.

Hoewel sommige kinderen online interactie zien als goed voor hun mentale welzijn, heeft een aanzienlijk aantal te maken gehad met negativiteit en schade. Ongeveer één op de acht kinderen in de leeftijd van acht tot zeventien jaar heeft melding gemaakt van vervelend of kwetsend gedrag op sociale media of messaging-apps. Nog verontrustender is dat de Kindercommissaris onthulde dat de helft van de ondervraagde dertienjarigen getuige was van “hardcore, misogynistische” pornografische inhoud op sociale mediasites. Dit meldt BBC.

Toezicht door ouders en waarborgen

Ouders zijn actief op zoek naar manieren om hun kinderen online te beschermen. Twee derde van de ouders maakt gebruik van ouderlijk toezicht om de blootstelling aan ongepast materiaal te beperken, volgens Internet Matters, een organisatie die is opgericht door grote Britse internetbedrijven. YouTube, het populairste platform onder jongeren in het Verenigd Koninkrijk, biedt een “kinderversie” die inhoud voor volwassenen uitfiltert en accounts onder toezicht voor oudere kinderen mogelijk maakt. Soortgelijke toezichtfuncties zijn beschikbaar op Facebook Messenger via het Family Centre. De sociale media-apps van Meta, waaronder Instagram, bieden ouders controle over dagelijkse tijdslimieten, geplande pauzetijden en inzicht in de online interacties van hun kind.

Mobiele telefoonnetwerken kunnen expliciete websites blokkeren totdat een gebruiker bevestigt dat hij of zij ouder dan achttien is. Veel netwerken bieden ook ouderlijk toezicht dat de toegang tot websites voor kinderen beperkt. Android- en Apple-apparaten zijn uitgerust met ouderlijk toezicht waarmee specifieke apps kunnen worden geblokkeerd of beperkt, expliciete inhoud kan worden beperkt, aankopen kunnen worden voorkomen en surfactiviteiten kunnen worden gecontroleerd. Apple’s Child Accounts en Google’s Family Link zijn populaire opties. Later in 2025 is Apple van plan om ouders in staat te stellen om de leeftijdsgroep van hun kind in plaats van hun geboortedatum te delen met app-ontwikkelaars, om zo leeftijdsgerichte ervaringen te bevorderen.

Online veiligheidswet- en regelgeving

Open communicatie over online veiligheid is cruciaal. De NSPCC raadt aan om discussies over online veiligheid op te nemen in dagelijkse gesprekken, net zoals het praten over hun dag op school. Deze aanpak moedigt kinderen aan om hun eventuele zorgen te delen.

De Online Safety Act is bedoeld om zowel kinderen als volwassenen in het Verenigd Koninkrijk te beschermen tegen illegale en schadelijke online inhoud. De wet, die in 2023 van kracht werd en waarvan de platformtaken in 2025 beginnen, verplicht sociale mediabedrijven en zoekmachines om illegaal materiaal actief te verwijderen, waaronder seksueel misbruik van kinderen, controlerend of dwingend gedrag, extreem seksueel geweld, het promoten of vergemakkelijken van zelfmoord of zelfverminking, wreedheid tegen dieren, verkoop van illegale drugs of wapens en terrorisme.

Meer
Lees meer...