Zoveel kost het om je favoriete band te boeken

Stel dat je je favoriete band of zanger(es) wil boeken voor een optreden. Wat zou dat kosten? Hier is een lijst. Maar, eerlijk is eerlijk, je moet eerst wel even door onze kleine lettertjes, want zo simpel is het allemaal niet.

Een paar weken geleden ging er een bericht rond in de media over hoeveel je moest neertellen om bekende bands en artiesten te boeken. Het werd de wereld ingestuurd op basis van iets wat Priceonomics had gevonden, een lijst van Degy Enterainment, een nogal obscuur Amerikaans boekingskantoor. De lijst klopte sowieso niet, en het bleek vooral een publiciteitsstunt van Degy Entertainment. 

Business Insider is nu op de proppen gekomen met een nieuwe lijst. Deze is gebaseerd op wat een andere Amerikaanse booker, CelebrityTalent, in de aanbieding heeft. Je ziet hieronder die lijst, maar we moeten toch enkele belangrijke kanttekeningen maken. Bijvoorbeeld: je kan deze lijst moeilijk projecteren op festivals. 

Festivals

De prijs die festivals voor acts betalen hangt immers van nogal wat factoren af. Zoals: is de band aan het touren op dat moment, en zo ja, spelen ze exclusief of niet. Een weekenddag en een weekdag maken ook een hemelsbreed verschil vaak: festivaloptredens midweek zijn een pak goedkoper, de meeste festivals vinden in het weekend plaats en die midweek-optredens helpen de band om de kosten van hun tour te recupereren. 

Vaak gaan festivals uit verschillende landen ook de handen in elkaar slagen om een act te strikken en zo de kosten te drukken. De plaats op de affiche speelt ook een rol. Een headline-spot impliceert meer productiekosten (visuals, pyrotechnics, …) dan een plaatsje ’s namiddags. Sowieso zijn festivaloptredens doorgaans anders dan de zaalshows. Meestal korter, met minder franjes op het podium, … Soit, gages voor festivals is een heel ingewikkeld verhaal, afhankelijk van nog een pak meer dingen dan hier net opgesomd zijn. Je kan er eigenlijk wel van op aan dat ze lager liggen dan wat hieronder staat opgelijst.

Amerika & Europa

De lijst is ook gericht naar Amerika. Voor pop- en rock zal dat wel ongeveer stroken met Europa. Hoewel: Aerosmith om maar eentje te noemen is veel populairder in de VS dan in Europa. En country acts, net als hip hop acts (met uitzondering van de echte grote namen zoals Kanye West, Jay Z en Eminem) kunnen in de States ook hogere prijzen vragen wegens populairder dan hier.  

Maar, al bij al, wat de lijst wel doet is een goeie richting aangeven, en dan vooral in de rangorde. Je zal zien dat er ook een pak celebrities inzitten, die je kan boeken om een speech te komen geven of ander soort van acte de présence. Die prijzen liggen doorgaans wel echt solied vast. 

Meer
Lees meer...