Zuid-Koreaans Yuh-Jung Youn (73) schrijft geschiedenis op Oscars en zorgt voor mooiste speech

Zuid-Korea heeft opnieuw geschiedenis geschreven op de Oscars. Na de triomftocht van Parasite vorig jaar met vier Academy Awards was het deze keer de 73-jarige Yuh-Jung Youn die in de prijzen viel. Zij won het beeldje voor Beste Vrouwelijke Bijrol en is daarmee de eerste acteur of actrice uit Zuid-Korea die een Oscar wint.

Parasite was een jaar geleden de grote winnaar op de 92ste Academy Awards. De Zuid-Koreaanse film won toen vier Oscars: voor Beste Film, Beste Regisseur (voor Bong Joon-ho), Beste Originele Scenario (voor Bong Joon-ho en Han Jin-wo) en Beste Internationale Film. De triomftocht van Parasite werd enkel overschaduwd door het feit dat geen enkele acteur of actrice uit de film genomineerd was, iets wat zo goed als nooit voorkomt bij een film die zoveel prijzen wint.

Minari

Met de zes Oscar-nominaties voor Minari was Zuid-Korea ook deze keer goed vertegenwoordigd op de Academy Awards. Al moeten we hier wel bij vermelden dat, hoewel Minari over een Zuid-Koreaanse familie gaat, het eigenlijk een Amerikaanse film is, geproducet door Plan B van Brad Pitt.

En in vergelijking met Parasite vorig jaar kreeg Minari wel twee acteernominaties. Steven Yeun (bekend van The Walking Dead) maakte kans op de Oscar voor Beste Acteur en Youn Yuh-jung op de Oscar voor Beste Vrouwelijke Bijrol.

Het was verrassend die laatste die uiteindelijk een beeldje mee naar huis mocht nemen. Daarmee klopte de 73-jarige Zuid-Koreaanse grootheden zoals Glenn Close en Olivia Colman, iets wat ze duidelijk zelf niet verwacht had. Op haar overwinningsspeech wist Youn Yuh-jung duidelijk niet zo goed wat te zeggen, iets wat de mooiste speech van de avond opleverde.

Beluister de speech van Youn Yuh-jung op de Oscars

Meer
Lees meer...